Politik

Yahya Hassan klager over anholdelse: Det var ulovligt

Via sin advokat Claus Bonnez klager Yahya Hassan, digter og folketingskandidat for Nationalpartiet, nu til den særlige Politiklagemyndighed over den anholdelse natten til søndag, som Yahya Hassan blev udsat for efter et værtshusbesøg på Under Masken i det indre Aarhus.

- Vi mener, der er tale om en ulovlig politiforretning. Min klient oplyste alt hvad han skulle til politiet, man beslaglagde uberettiget en mobiltelefon, som han filmede episoden med, og anholdelsen var alt for hårdhændet, min klient har oplyst at han blev lagt i håndjern, siger Claus Bonnez til TV 2.

Den eneste sigtelse, der ifølge Claus Bonnez er rejst mod Yahya Hassan, er en sigtelse for overtrædelse af restaurationsloven - i forbindelse med en øl, han fik serveret på værtshuset Under Masken nogle timer inden anholdelsen.

- I den forbindelse vil vi have sikret materiale fra videovervågningen på værtshuset Under Masken, siger Claus Bonnez.

Yahya Hassan siger til TV 2, at episoden startede, da han ankom til værtshuset Under Masken.

- Jeg kommer ret sent, mellem ét og to om natten. Jeg når at bestille en øl, som jeg betaler for, men lige pludselig var min øl væk. Og da jeg spørger hvorfor, siger de, de skal til at lukke. Jeg beder om at få min øl i et plastikkrus, men det kan åbenbart ikke lade sig gøre, siger Yahya Hassan.

En politipatrulje kommer til stedet og beder om hans navn og CPR-nummer, forklarer han.

- Jeg giver dem min navn og mit CPR-nummer. Men så spørger de om min adresse, og den er hemmelig, for det har Politiets Efterretningstjeneste (PET) bestemt. Teknisk set er jeg hjemløs, og det er ret besværligt. jeg kender ikke min officielle adresse, og jeg har ingen fast bopæl - jeg pendler mellem flere adresser. Men jeg fortæller politifolkene det, jeg kan fortælle dem, siger Yahya Hassan.

Han fortæller, at han forlader stedet efter at have oplyst det, han skulle.

- Jeg har frabedt mig politibeskyttelse, jeg vil ikke have politiet rendende i røven. Og i og med, jeg havde fortalt politiet det, jeg kunne og skulle, forbeholdt jeg mig retten til at forlade stedet, siger Yahya Hassan.

Men senere på natten blev han omringet og overfaldet af en gruppe unge.

- Jeg blev omringet af en gruppe unge og overfaldet, men forbipasserende i byen kom mig til undsætning. I den forbindelse tabte jeg min hat, fortæller Yahya Hassan.

Mens han ledte efter sin hat stødte han på politiet igen ved Store Torv i det indre Aarhus.

- Der kommer to politipatruljer, fire politifolk i alt, og de giver mig håndjern på, og det var meget voldsomt. Jeg tager min mobiltelefon op for at dokumentere episoden, men min mobiltelefon bliver uberettiget konfiskeret. De vred mine arme om til smertegrænsen og behandlede mig i det hele taget meget hårdt mens jeg var i deres varetægt. Jeg følte, jeg gik fra et overfald til et andet, siger Yahya Hassan.

Han bliver kørt på politistationen, men efter en halv time eller tre kvarters tid bliver han løsladt igen  - den mobiltelefon, som politifolkene havde beslaglagt, får han igen, da han bliver løsladt.

- Der var ingen grund til, de skulle anholde mig, siger Yahya Hassan.

Østjyllands Politi vil overfor TV 2 kun bekræfte, at Yahya Hassan har været anholdt natten til søndag, vicepolitiinspektør Steen Sørensen siger, at politiet "ingen kommentarer" har til om der er rejst en sigtelse mod Yahya Hassan og i givet fald hvilken. Østjyllands Politi har heller ingen kommentarer til Yahya Hassans forklaring om, at han sagde til politifolkene han efter ønske fra PET har hemmelig adresse.