ANALYSE: Troværdighed overskygger alt

Der er uhyre meget på spil, når dansk politiks to ubestridte hovedpersoner i aften står ansigt til ansigt. Det sker for første gang i snart fire år i et direkte tv-transmitteret Topmøde mellem Thorning og Løkke på TV 2 kl 20.00.

Der er meget at vinde for de to kandidater. Selvfølgelig. Men i begge lejre er man pinlige bevidste om, at risikoen for at falde igennem – og altså tabe det kandidaterne møjsommeligt har opbygget – er større.

Derfor er strategien hos både Venstre og Socialdemokraterne for aftenens topmøde overordnet set den samme. At pudse egen glorie og minde vælgerne om egne styrker. Men de to kandidater har mindst lige så stort fokus på at ramme modstanderen, der hvor det er farligst. Og for begge kandidater handler det om troværdighed.

Både Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen har haft store problemer med netop troværdigheden i den seneste valgperiode. Løkke så store, at det for et år siden var ved at koste ham hans politiske liv. Nu er han tilbage. Lykkedes det ham at genvinde Statsministeriet kan man roligt tale om en kraftpræstation.

Aldrig før i Venstres historie har en formand været så tæt på at blive væltet af sine egne, som det skete, da Løkkes personlige troværdighed blev draget i tvivl på grund af en række sager om rejser, tøjindkøb og omgang med partiets penge. Det handler ikke om politik. Det handlede om troværdighed. Om Løkkes personlige troværdighed.

Ender Thorning som valgets vinder, er der også tale om en præstation af de helt særlige. Et vildt comeback.

Tiden siden 3. oktober 2011, hvor Thorning dannede sin første regering, har været en lang vandring i Dødens Dal, som det poetisk udtrykkes af en central placeret socialdemokrat. En række begivenheder og politiske beslutninger har gjort Thornings politiske liv glohedt. Selv i toppen af partiet, blandt Thornings egne ministerkollegaer, er der blevet hvisket om, hvorvidt det kunne være nødvendigt, at fjerne hende som partileder, hvis partiet skulle have mulighed for at genvinde statsministerposten. Det handler også om troværdighed. Men ikke på samme måde som hos Løkke og Venstre. Hos Socialdemokraterne handlede det om lederskab og om manglende politisk troværdighed.

I aften handler det igen om troværdighed. Thorning skal have det til at handle om personlig troværdighed. Løkke skal satse pĂĄ det politiske. Angrebene – og de bliver afgørende – vil derfor blive sat ind modsat. Thorning vil pirke til Løkkes personlige troværdighed og hans temperament. Mens Løkke vil skubbe det personlige til side og satse pĂĄ mere det politiske.  

SĂĄ nok er der meget at vinde for kandidaterne i en tv-transmitteret duel med hundredetusindvis af seere, men der er mere at tabe. Falder den ene af duellanterne igennem, kan prisen vise sig at være uoverskuelig. 

Hør hvordan Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen ser frem til aftenens debat:

For første gang i mange år tørner Løkke og Thorning sammen i en duel. Det sker på TV 2 kl. 20