Politik

Radikalt forslag: Lad boligskatten følge lønstigningen

Skattestoppet på boliger er en politisk varm kartoffel, som de fleste partier skubber foran sig.

Men Radikale har et bud på, hvordan man kan indrette boligskatten, når det nuværende skattestop udløber i 2020.

Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard foreslår, at man til den tid lader boligskatten følge lønudviklingen.

På den måde vil skatten kun stige, når folk får flere penge mellem hænderne.

- Det her forslag vil sikre, at når det går godt i det danske samfund, så følger boligskatterne med.

- Og når det går skidt, som det har gjort i de senere år, så stiger boligskatterne ikke. Så ved folk, hvad de har at gøre godt med, siger han til Berlingske.

Forslaget skulle ifølge beregninger fra netop indenrigs- og boligministeriet være udgiftsneutralt, fordi boligpriser og løn har det med at følges ad i det lange løb.

Morten Østergaards forslag bliver dog køligt modtaget af de øvrige partier. Hverken finansminister Bjarne Corydon (S) eller Venstres næstformand, Kristen Jensen, bakker op om det.

Og økonomiprofessor Bo Sandemann fra Aarhus Universitet er også skeptisk, fordi der trods alt er forskel på boligpriser og lønudviklingen. Han siger til Berlingske, at man i stedet skulle koble skatten direkte til boligpriserne.

Det nuværende skattestop er af både Nationalbanken og de økonomiske vismænd udnævnt som et problem, der kan skabe et usundt boligmarked, fordi det øger risikoen for boligbobler, når skatten ikke følger med prisudviklingen på markedet.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.