Politik

Manden bag Løkkes kontantshjælpcase arbejdede for Venstre

Du kan følge TV 2's valgblog her.

Da Lars Løkke Rasmussen efter valgudskrivelsen onsdag satte streg under, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde, brugte han virksomheden Panorama og direktøren Morten Broager som eksempel. Arbejdsgiveren var nemlig fortvivlet over, at en medarbejder havde valgt kontanthjælpen frem for arbejdet.

Nu viser det sig, at direktøren for Panorama, der tilbyder rengøring og vedligeholdelse, Morten Broager, onsdag har hjulpet med at hænge valgplakater op for Venstre-kollegaen Tina Nedergaard, der er partiets folketingskandidat i Taastrupkredsen.

Det siger hun i et interview med Berlingskes Politiko.

- Normalt har vi frivillige til at gøre det, men i nogle kredse skal det gå så stærkt, at kandidaterne vælger at betale for det af egen lomme. Jeg fandt Morten Broager så troværdig, at jeg betalte ham for det, forklarer Ventre-politikeren, som samtidig fortæller, at hun ikke mener, Morten Broager er medlem at Venstre, men at hun har opfordret ham til at blive det.

3F: 'Kan ikke få det til at passe'

Straks efter Lars Løkke Rasmussen bragte sin kontanthjælpscase ind i valgkampen, kritiserede fagforeningen 3F ham for at fifle med fakta og såede dermed tvivl om, hvorvidt casen overhovedet findes.

- Jeg ved ikke, hvem den kontanthjælpsmodtager, som Lars Løkke Rasmussen taler om, er. Jeg har spurgt på Jobcentret i Høje Taastrup, men de kunne ikke bekræfte forløbet, siger lokalformanden hos 3F i Høje-Taastrup, Jan Richelsen, der har en fortid som bestyrelsemedlem i Socialdemokraterne Hillerød.

Han mener desuden ikke, at eksempelvis rent økonomisk giver mening.

- Det, der er mærkeligt, er, at virksomheden er medlem af dansk industri. Den løn svarer til 139 kroner i timen - i alt omkring 22.000 om måneden . Når jeg kigger på satsen for en kontanthjælp er den 14.000 kroner, og jeg kan ikke forstå, at det så ikke kan betale sig at arbejde. Desuden så kan du ikke få kontanthjælp, hvis du siger til kommunen, at du ikke vil arbejde, siger lokalformanden og understreger:

- Vi har 252 arbejdsløse herude. Jeg har folk, der har siddet herude og grædt, fordi de så gerne vil have et arbejde. Jeg kan ikke få det passe. 

- Kunne der ikke være andre ydelser, som den pågældende har fået, der gør, at det ikke kan betale sig at arbejde?

- Det, du maksimalt kan få ved siden af, er 3000 kroner i ydelser. Fagforeningskontingent kan man jo trække fra. Transport kan man trække fra. Så jeg kan ikke forestille mig, hvad det skulle være.

Til Berlingske siger centerchef i Jobcenter i Høje-Taastrup Dorthe Nielsen, at heller ikke hun ikke kan genkende eksemplet. Hun afviser samtidig, at kontanthjælpsmodtagere vælger ledighed frem for job er et generelt problem.

3F: Vi har tilbudt Panorama arbejdskraft

Det var under et virksomhedsbesøg i marts, at direktør Morten Broager fortalte Lars Løkke Rasmussen historien om manden, der hellere ville være på kontanthjælp.

Det faldt godt i tråd med Venstre massive kampagne fra 2. marts med budskabet om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Tallet 452.215.00 kr. blev her blæst stort op på plakater og i annoncer. Det er det beløb, et kontanthjælpspar med tre børn kan få om året i offentlige ydelser.

Adskillige medier bragte efterfølgende Morten broagers bekymring om, at det for mange simpelthen ikke kan betale sig at arbejde.

En bekymring, der klinger hul hos 3F:

- Jeg har tilbudt arbejdskraft til Panorama, men der sagde de, at de ikke manglede. Og det er halvanden måned siden. Og nu siger ejeren af Panorama, at han ikke kan få arbejdskraft, siger Jan Richelsen.

TV 2 har torsdag forsøgt at få en kommentar fra direktør i Panorama, men det er endnu ikke lykkedes.

Det sagde Lars Løkke Rasmussen:

"For et par måneder siden besøgte jeg en lille servicevirksomhed, Panorama i Taastrup. En lille virksomhed, der lever af at gøre rent, ordne folks haver, vaske trapper og den slags.

Ejeren, der hedder Morten, fortalte, at han for noget tid siden ansatte en kontanthjælpsmodtager, der gerne ville have et arbejde, hvor han kunne tjene sine egne penge og kunne forsørge sin egen familie.

Og i starten gik han til den. Han mødte regelmæssigt og til tiden. Men efter et par måneder kom manden til Morten, for han havde siddet derhjemme og regnet på, hvad han havde ud af at møde klokken fem om morgenen og knokle hele dagen.

Og han var ikke tilfreds med det regnestykke.

Forskellen mellem at arbejde og være på kontanthjælp var for lille, og derfor ville han have mere i løn. 20 kroner i timen – ellers kunne han lige så godt vende tilbage til sit liv på overførselsindkomst.

Morten han blev frustreret. Hos ham får overenskomstmæssig løn. Det løber rundt, men der er ikke plads til lønstigninger.

Og enden på det hele blev at manden sagde op.

Se historien fra Panorama er en historie fra det Danmark jeg ikke ønsker.

Hvis man kan arbejde, så skal man arbejde."