Trods kniv for struben: Corydon beholder DONG-papirer

Selvom Enhedslisten truer med mistillidsvotum, bevarer finansminister Bjarne Corydon roen: Folketinget fĂĄr ikke indblik i alle dokumenterne i DONG-sagen.

Han henholder sig til, at han ser på skatteborgernes interesser, og det er altså, at han ikke offentliggør de tilbud, der blev givet på aktierne i DONG, som endte med at blive solgt til Goldman Sachs.

Heller ikke kritikken fra Folketingets præsidium har heller ikke givet finansministeren anledning til at ville offentliggøre dokumenterne.

Den 2. juni skal Bjarne Corydon i samråd om sagen. Men heller ikke her tyder det på, at Enhedslisten skal gøre sig forhåbninger om at få mere at vide.

- Jeg har tænkt mig grundigt at redegøre for sagen og præsidiets svar. Man kan ikke generelt i Finansministeriet have en mistro til Folketinget og holde oplysninger væk. Samtidig siger præsidiet også, at der kan være situationer, hvor man kan tage hensyn. Og det mener jeg, at der er i denne sag, siger Bjarne Corydon om årsagen til at holde oplysningerne tæt ind til kroppen.

Han mener, at det vil afholde andre fra at komme med bud pĂĄ statslige virksomheder i fremtiden, hvis man ikke kan regne med, at regeringen ikke viser deres kort overfor konkurrenter.

Finansministeren siger også, at præcedens i sager som denne viser eksempler på både dokumenter, der er blevet oversendt, dokumenter der er blevet vist i fortrolige rum, og dokumenter der er blevet forholdt hemmelige, som i sagen med DONG.

Enhedslisten mener ikke, at Bjarne Corydon kan fortsætte som finansminister, hvis han ikke giver de mørklagte oplysninger til Folketinget.

- For os er det afgørende at fĂĄ slĂĄet fuldstændig fast, at Folketinget ikke vil acceptere den mĂĄde Corydon har argumenteret pĂĄ. Og det mĂĄ han forholde sig til og bøje sig for, og hvis han ikke gør det, sĂĄ mĂĄ vi drage konsekvensen.  Og sĂĄ kan han ikke fortsætte som minister, siger Per Clausen.

Sådan forløb salget af Dong

Februar 2013: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital efter præsentation af et årsregnskab med et underskud på fire milliarder kroner alene i 2012.

Oktober 2013: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs. Cirka otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs. Det giver den amerikanske investeringsbank en ejerandel på 19 procent og en række andre fordele som vetorettigheder i Dong Energys bestyrelse.

25. januar 2014: Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser et forslag fra fire danske pensionskasser om at træde til som investor i stedet for Goldman Sachs og holder fast i, at Dong-aftalen er den bedste løsning for Dong og for den danske stat.

30. januar 2014: SF's formand, Annette Vilhelmsen, meddeler, at hun trækker sig som formand, og at SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget. Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.