Politik

Bornholms borgmester: Vil ikke stoppe Wilders fra at tale

Tirsdag bekræftede den kontroversielle hollandske politiker og islamkritiker, Geert Wilders, at han kommer til Folkemødet på Bornholm.

Wilders er blevet inviteret til Bornholm af Trykkefrihedsselskabet, hvor han skal holde en tale lørdag eftermiddag. Og Wilders har på forhånd varslet, at han vil holde en stærkt islamkritisk tale for danskerne i Allinge.

Det kan betyde store udfordringer for dansk politi, da Geert Wilders blandt andet står på al-Qaedas dødsliste, og så sent som sidste weekend var mål for et terrorattentat, da han var hovedtaler ved et arrangement i Texas i USA.

Flere danske politikere har taget konsekvensen af Wilders besøg ved at boykotte Folkemødet, der officielt starter torsdag den 11. juni.

Bornholms socialdemokratiske borgmester, Winni Grosbøll, kan ikke se, hvordan Geert Wilders tilstedeværelse beriger Folkemødet, men hun har ikke tænkt sig at stoppe hollænderen fra at tale, siger hun til TV 2.

- Jeg deler ikke hans synspunkter, og personligt synes jeg ikke, han bidrager med noget til Folkemødet, men der er en lovlig organisation i Danmark, som har ønsket at invitere ham med som gæst i en af deres debatter, siger Winni Grosbøll, der dermed ikke ønsker at gøre nogen indsigelser mod Wilders deltagelse, men opfordrer Wilders til at holde sig indenfor lovens rammer.

- Så længe han holder sig indenfor de normale love vi har i Danmark med ytringsfriheden og racismeparagraffen, så ser jeg ikke nogen legal grund til, at han ikke må være en del af Folkemødet. Jeg sympatiserer på ingen måde med hans holdninger, og jeg vil ikke selv være til stede, når han taler, men at udelukke ham fra Folkemødet betyder jo også, at vi i det danske demokrati ikke kan rumme de synspunkter, siger hun

Wilders besøg vil give et markant øget sikkerhedsopbud. Hvordan hænger det sammen med det åbne folkemøde, hvor borgerne kommer i tæt dialog med deres politikere?

- Nu skal man huske på, at Geert Wilders optræder en time lørdag eftermiddag på en del af pladsen. Folkemødet varer i fire dage, og vi er selvfølgelig i dialog med politiet, som skal sikre, at det her foregår på ordentlig vis, og så længe de kan garantere, at de magter opgaven, så er jeg sikker på, at vi sagtens kan afvikle Folkemødet, som vi plejer, siger Winni Grosbøll.