Politik

Thorning mødt af bifald – bare ikke af dem her

Et angreb med vandpistol, flere tomatkast, skilte med sure smiley'er, buhråb og øredøvende fløjten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har i de seneste år haft flere halv-traumatiske 1. maj-oplevelser. Men på Store Bededag, fik Thorning endelig den 1. maj, som en socialdemokratisk formand håber på.

Næsten da, for uagtet at Helle Thorning-Schmidt mødte bifald det meste af dagen på hendes tur gennem landet, så var der også en gruppe af autonome, der var mødt frem i Fælledparken på Østerbro i København, som TV 2’s politiske reporter i marken oplevede på nærmeste hold under statsministerens tale.

- Til højre for scenen stod der en gruppe på 10-15 sortklædte autonome med fløjter og hævede fuckfingre. De råbte 'fuck dig Helle’ i kor, men kunne ikke overdøve bifaldet, beretter TV 2’s reporter Knud Brix.

Men alt i alt foregik dagen i god ro og orden i forhold til sidste år, hvor en venstreorienteret gruppe forsøgte at kortslutte demokratiet med fløjtedemontrationen "Overdøv Helle". I år fik de fremmødte tilhørere i Fælledparken denne gang lov af til at høre, hvad statsministeren havde at sige.

Aktivister udeblev

Muligvis havde talsmanden fra "Overdøv Helle", Mikkeline Liv Rask-Hellensten, fået nok af fløjter, efter at hun selv blev fløjtet hele vejen ud af tv-studiet og DR Byen, da hun stillede op til interview om aktionen i Anders Lund Madsens program "Dårligt Nyt".

Også aktivisterne fra protestgruppen "Her er oprøret" havde stukket fløjten ind.

- Vi har travlt med andre ting og er ikke interesserede i at blive blandet ind i et valgkampscirkus, meddelte gruppen onsdag på Facebook.

 Under regnen og paraplyerne i Københavns næststørste park blev det til enkelte buhråb, men også til taktfaste råb på "Helle, Helle, Helle". - Vi kunne jo også lade være at sælge Dong. Hvad synes du, Helle?, lød det blandt andet fra kritikkerne.

Det var dog klapslaverne, som fyldte mest, da Thorning afsluttede sin tale med at ønske god 1. maj.

Taktfaste klapsalver i Randers

Thorning indledte dagen klokken 06.30 i Randers med at fortælle de lokale S-medlemmer, at hun ønsker en ændring af dagpengereglerne, herunder genoptjeningsperioden efter valget.

Selvom Thorning fastslog, at det nye dagpengesystem ikke må koste flere penge, var det med til at sikre taktfaste klapsalver fra de fremmødte i Randers.

- Det har været op ad bakke af og til. Men S har gjort det godt, og Helle Thorning-Schmidts hår på brystet er virkelig værd at skrive hjem om. Hende har vi virkelig respekt for, sagde Keld Hansen, som hørte talen i Socialdemokraternes partiforening i Randers.