Politik

Søren Gade: Skandalerne der fældede Folketingets populære mand

Det er efterhånden mere end fem år siden, Søren Gade forlod sin plads i folketinget og posten som forsvarsminister. Og bortset fra en enkelt omgang i manegen i forbindelse med partiformand Lars Løkke Rasmussens kamp for at bevare formandsposten ved et hovedbestyrelsesmøde er det i vid udstrækning lykkedes at holde sig uden for mediestormens øje.

Søren Gade har i flere omgange afvist rygter om, at et planlagt comeback på Christiansborg, men alligevel valgte den tidligere så populære politiker, at udnytte arbejdernes internationale kampdag til at melde sit kandidatur ved det kommende folketingsvalg.

Hvis det hele har været planlagt fra den tidligere forsvarsminsters side, så har der tilsyneladende været god grund til at lade tiden arbejde, for det var med gevaldige ridser i lakken, at han forlod posten 22. februar 2010.

Efter en lang periode som én af regeringens mest populære skikkelser, blev Søren Gade pludselig hovedrolleindehaver i to sager, der skulle vise sig at koste manden posten.

Jægerbogssagen 2008-2009

Da Forsvaret i 2008 bliver opmærksom på indholdet i den bog, som tidligere jægersoldat Thomas Rathsack havde skrevet i samarbejde med forlaget People's Press, forsøger Forsvaret at få bremset udgivelsen, da man mener, at indholdet både er fortroligt og potentielt til fare for fremtidige missioner i konfliktzoner.

Flere medier - heriblandt Politiken - vælger dog at offentliggøre bogen i sin fulde længde, hvilket også resulterer i, at fogedretten afviser at nedlægge et fogedforbud mod udgivelsen.

I stedet indleder Forsvarets Auditørkorps en undersøgelse, der skal føre til sigtelse af Thomas Ratsack for at have overtrådt sin tavshedspligt, men allerede dagen efter, finder Forsvaret angiveligt en arabisk oversættelse på nettet, hvilket Søren Gade bliver informeret om, mens også en oversættelse sendes til formiddagsavisen BT. 

Forsvarsministeren informerer dagen efter Folketingets Udenrigspolitiske nævn om, at bogen allerede ligger i en arabisk oversættelse på nettet, men hurtigt efter kommer det frem, at oversættelsen stammer fra Forsvaret selv.

En senere undersøgelse viser, at oversættelsen er fabrikeret af Forsvarets IT-chef, og distribueret af Søren Gades spindoktor Jacob Winther. Sagen ender med at koste Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen jobbet , men Søren Gade bliver på posten, da der ikke er politisk flertal for at kræve hans afgang.

Lækagesagen

Dårligt havde stormen om jægerbogssagen lagt sig før en potentielt endnu værre skandale dukkede op for Søren Gade.

Under et besøg i Irak i 2007 fik TV 2 et tip om, at danske jægersoldater var på vej på en hemmelig mission i Irak. Søren Gade afviser senere, at oplysningen skulle være kommet fra ministeriet, men da DR-dokumentaristen Christoffer Guldbrandsen vælger at offentliggøre en lydfil i 2010 bliver ministeren igen blandet ind i den politisk sprængfarlige sag.

Filen afslører angiveligt, at det var Søren Gades pressechef Jacob Winther, der stod bag lækagen, og dermed var Gades nærmeste medarbejder under mistanke for en handling, der ikke kun kunne give op til 12 års fængsel, men også potentielt kunne bringe danske soldaters liv i fare.

Jacob Winther blev sigtet for at have lækket oplysninger om danske jægersoldaters hemmelige mission til Irak til pressen, og den 22. februar 2010 offentliggjorde Søren Gade, at han forlod dansk politik og stoppede som forsvarsminister.