Politik

Skal der bruges flere penge på dagpenge? Dét mener danskerne

Rød bloks vælgere er markant mere indstillede på at bruge flere penge på dagpenge end blå bloks vælgere. Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politken.

Således mener 57 procent af danskerne, at det beløb, der i dag samlet set bruges på dagpengesystemet enten er passende, 38 procent mener, at det bør reduceres, mens 34 procent mener, at dagpengesystemet skal tilføres flere penge.

De resterende ni procent kan ikke tage stilling til spørgsmålet.

Målingen kommer i kølvandet på en afslørende mail til de socialdemokratiske folketingsmedlemmer fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Derfor skal genoptjeningsreglerne nytænkes, skriver Helle Thorning-Schmidt i mailen

Hidtil har Helle Thorning-Schmidt kun meldt ud, at hun afventer dagpengekommissionens forslag til september og erklæret, at et nyt dagpengesystem skal være "bedre" og sikre, at færre falder ud

En udmelding der på Facebook bakkes op af Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard fra De Radikale.

- Vi skal have et nyt og forbedret dagpengesystem, der bidrager til at flere kommer i arbejde, lød en del af udmeldingen

Thornings 5 dagpengepunkter

I alt har Thorning fem punkter, som skitserer holdningen til dagpengene:

  • Vi ønsker ikke, at de arbejdsløse skal blive hængende i systemet. Derfor har vi også gennemført en beskæftigelsesreform, der hurtigere får ledige i arbejde. Og den solide vækst som regeringens økonomiske politik skaber er en garant for at der bliver skabt nye job.  
  • Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Derfor skal genoptjeningsreglerne nytænkes.  
  • Lønmodtagerne skal have et incitament til at tage korte ansættelser. Det er uholdbart, hvis det ikke kan betale sig for dagpengemodtagere at tage et job uanset længde.  
  • Vi har de penge, vi har. Vi skal have styr på de offentlige udgifter. Det gælder også udgifterne til dagpenge. Dagpengesystemet må ikke blive dyrere.  
  • Endelig er det vores mål, at vi denne gang får skabt et trygt dagpengesystem. Det skal holde i mange år. Derfor er det vigtigt for os, at der findes en løsning, som et bredt flertal står bag.