Politik

Bankunion skal ikke til folkeafstemning

Danskerne vil ikke blive spurgt, om de skal være en del af EU's bankunion. Det erfarer TV 2.

En rapport, der fremlægges torsdag, vil anbefale, at Danmark går med i den europæiske bankunion. Den er bestilt af Justitsministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet. De to ministerier har haft nedsat et embedsmandsudvalg, der nu har afleveret konklusionerne.

Ifølge rapporten vil der ikke være tale om suverænitetsafgivelse, hvis de danske politikere vil have Danmark til at deltage i den europæiske bankunion. Derfor behøver der ikke at komme en folkeafstemning om spørgsmålet.

- Den bliver præsenteret i dag for offentligheden klokken 11, og der fremgår det, at det vil være en god idé, at Danmark tilslutter sig EU's bankunion, men de regeringskilder, jeg har snakket med, fortæller, at regeringen endnu ikke har taget ikke endeligt stilling til, om det skal blive et ja, siger TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

- Samtidig slår Justitsministeriet fast, at der ikke skal være nogen folkeafstemning om spørgsmålet, da der ikke er afgivet suverænitet til EU, tilføjer han.

Flere andre medier erfarer også, at danskerne ikke skal stemme om en bankunion. Og skal danskerne ikke det, er det problematisk, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Regeringen har i dag besluttet, at Danmark skal med i euro-landenes bankunion. Og det endda uden at spørge danskerne først i form af en folkeafstemning, skriver Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Bankunionen er naturlig for euro-landene, så man må se regeringens beslutning som endnu et skridt i retning af at forberede indførelsen af euro i Danmark. Den danske befolkning har sagt klart NEJ tak til euroen. Endda to gange.

- Det burde regeringen respektere, skriver Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Idéen med EU's bankunion er at føre et fælles banktilsyn, sådan at der skabes større sikkerhed omkring de europæiske banker.Det overordnede mål er at sikre, at fremtidige problemer i europæiske banker ikke skader almindelige bankkunder, statskasserne eller euroen.

Med sin melding torsdag fortsætter Thulesen Dahl Dansk Folkepartis kritiske linje over for EU.Dansk Folkeparti er i forvejen stærke modstandere af, at et stort flertal bestående af SR-regeringen, Venstre, De Konservative og SF vil erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Det spørgsmål kommer dog til afstemning, fordi der er tale om afgivelse af suverænitet. Folkeafstemningen om retsforbeholdet skal ifølge en politisk aftale gennemføres i første kvartal af 2016.

Hvad er EU's bankunion?

EU's bankunion er et samarbejde mellem de fælles eurolande.

Bankunionen skal være med til at genskabe tilliden til eurozonen og sikre, at problemer i svage banker ikke igen bringer hele stater og selve euroen på randen af fallit.

Ikke-eurolande som Danmark kan selv vælge, om de vil være med.

Selve bankunionen består i sin essens af tre hovedelementer:

  • Fælles banktilsyn - Skal fungere fra 2015 og som udgangspunkt gælde for bankunionens 130 største banker.
  • Fælles afviklingsmekanisme - Skal fra 2016 stå for den konkrete lukning af en bank, når banktilsynet har slået alarm.
  • Fælles indskydergaranti - Princippet er, at bankkunder skal være sikre på, at de får alle indskud på op til 750.000 kroner igen, hvis deres bank går ned eller får alvorlige problemer.

Kilde Ritzau.