Politik

Alternativet over spærregrænsen: Her er deres vælgere

For første gang viser en meningsmåling fra Megafon, at det nye parti Alternativet vil komme i Folketinget.

Lige akkurat 2,0 procent af de danske vælgere vil stemme på Alternativet. Blandt disse vælgere er der flere mænd end kvinder, flere unge end ældre og flere københavnere end folk fra provinsen, viser Megafons talmateriale.

Alternativets formand, tidligere kulturminister Uffe Elbæk, karakteriserer selv partiets tilhængere således:

- Selvfølgelig er der dem, der har en dyb bekymring for klimaet og klodens tilstand. Men der er også dem, der ønsker at gøre op med hele denne konkurrencestats-mentalitet. Og så er der også dem, der er dødtrætte af den politiske kultur og siger: ”vi orker ikke den der mudderkastning mellem blokkene”. Så vi kan se, at vi får vælgere mange steder fra, siger Uffe Elbæk.

TV 2 har kontaktet nogle af de vælgere, der – måske – er på veje til at bære Alternativet ind i Folketinget. Og deres egne begrundelser for at støtte det nye parti flugter ganske godt med Uffe Elbæks vurdering. Vi har stillet vælgerne to spørgsmål:

1) Hvad er den vigtigste grund til, at du vil stemme på Alternativet? Og 2) Hvor godt kender du partiets politik?

Camilla Hamann, 42 år og fra København. Hun stemte på Enhedslisten ved sidste valg:

- Det er deres vision om at bygge på bæredygtighed. Jeg mangler, at politikere indtænker det sociale og det miljømæssige.

- Jeg kender ikke partiets politik særligt godt, for partiet er jo meget nyt. Men jeg har været med til et enkelt møde i vinters. Det vigtigste for mig er, at grundfundamentet er bæredygtighed.

Thomas Tanggaard, der er 43 år og bosiddende i Aalborg, men egentligt fra København. Han er redaktør og art-director, og stemte Radikale ved sidste valg.

- Jeg stemmer på Alternativet, fordi der skal ske en forskubbelse væk fra, at alting handler om økonomi. Der skal gøres noget med udgangspunkt i miljøet. I dag er det eneste, man kan blive enige om, IKKE at gøre noget. Vi må tage udgangspunkt i vores planet. Klimapolitikken skal være en grundpille, og det bør give en hel ny måde at tænke samfundet på.

- Jeg kender partiets politik rimeligt godt, og har sat mig rimeligt godt ind i de fleste partiers politik. Jeg har været til et enkelt af Alternativets møder, siger han.

Jacob Juhl er 41 år og billedkunstner fra Silkeborg. Han stemte SF sidste gang.

- Jeg føler mig hjemløs i det politiske landskab. Jeg synes Alternativet står for et menneskesyn, som jeg kan stå inde for, hvor det er mennesket og ikke økonomien, der kommer først. Alternativet siger noget andet – og jeg tror på, at de mener det.

- Jeg kender ikke partiets politik særligt godt. Jeg tror ikke nødvendigvis på, at de har fornuftige svar på alle politiske spørgsmål, men måske kan de gøre lidt op med den alt for udbredte ”økonomiske nødvendigheds politik”.

Niklas Sjøbeck Jørgensen, 25 år, hjemmehørende i Valby, men bor pt. på Island. Han er studerende og stemte på Enhedslisten ved sidste valg.

- For mig handler det om fornyelse i den politiske kultur. Jeg har som så mange andre lidt af politikerlede. Jeg har svært ved at se det menneskelige i debatten. Jeg synes hele debatten om vækst er utrolig vigtig, og det lader til, at Alternativet virkeligt vil tage den debat. I modsætning til andre politikere.

- Jeg kender partiets politik nogenlunde. Jeg kender den ikke alle dele af politikken konkret, men jeg kender deres hovedemner.

Prøv quizzen: Test dig selv: Kan du slå Besserwisserne? her.

Alternativets vælgere:

Ifølge Megafons undersøgelse ser Alternativets vælgere sådan ud:

Køn:

41 procent kvinder

59 procent mænd

Alder:

30 procent mellem 18-29 år

23 procent mellem 30-39 år

20 procent mellem 40-49 år

4 procent mellem 50-59 år

5 procent mellem 60-69 år

4 procent over 70 år

Bopæl fordelt på region:

45 procent fra Hovedstaden

16 procent fra Sjælland

22 procent fra Syddanmark

12 procent fra Midtjylland

3 procent fra Nordjylland