Politik

Thorning: Jeg har intet at undskylde for

Du kan se hele interviewet med Helle Thorning-Schmidt på TV 2 News første gang lørdag kl. 15.30. Eller når du vil på TV 2 PLAY.

Denne regering er ikke skyldig i flere løftebrud end enhver anden. Tværtimod har Helle Thorning-Schmidt stået i spidsen for en række vigtige reformer, der har fået Danmark på rette kurs. Hun har bestemt ikke noget at sige undskyld for.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt selv - i et interview med TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe - i anledningen af hendes 10-års jubilæum som formand for Socialdemokraterne.

- Det er sådan i Danmark, at ethvert parti går til valg på noget, de vil gennemføre. Men der er også den begrænsning, at man kun kan gennemføre det, hvis man har et flertal til det. Det ved alle jo. Og der synes jeg, at det har været lidt spøjst, at det har været os, der skulle være løftebrydere, når det er en regel, der gælder for alle partier. Og i øvrigt har vi gennemført langt, langt de fleste af de ting, vi gik til valg på, siger statsministeren.

Venstre råber stadig løftebrud

Debatten om løftebrud, der har martret regeringen i store dele af tiden siden valget i 2011, ventes også at blive et tema i den kommende valgkamp. Senest i denne uge har Venstre forsøgt at genstarte debatten ved at hænge et 700 kvm stort banner op på hotel Crowne Plaza – ’det sorte tårn’, hvor Socialdemokraterne, SF og Radikale havde langstrakte forhandlinger om et regeringsgrundlag.

Blandt anklagepunkterne er den meget omtalte betalingsring omkring København, der endte med ikke at blive til virkelighed på trods af at have været en del af regeringsgrundlaget.

- Men vi satte sådan set billetpriserne ned og har hvert år reserveret en milliard til den kollektive trafik. Så det var jo faktisk en udmærket løsning, forklarer Thorning.

Men der kom jo ikke en trængselsring?

- Nej, det gjorde der ikke, siger Thorning og fortsætter:

- Vi valgte helt med åbne øjne ikke at gøre det, for jo tættere vi kom på at tage beslutning om den trængselsring, jo mere tydeligt var det, at ikke engang pendlerne til sidst ville have en trængselsring, og den var jo egentlig for deres skyld, så de kunne komme hurtigere på arbejde. Det, synes jeg egentlig er et eksempel på, at man fornemmer, om der overhovedet er opbakning til det her, og det var der ikke, da det kom tæt på.

Har intet at undskylde

En række målinger – fra blandt andet Gallup og Analyse Danmark - har de seneste år vist, at tilliden til politikerne er faldet markant. Men at en del af forklaringen skyldes Thorning-regeringens ageren siden 2011, afviser statsministeren:

- Jeg tror, dykket er sket generelt. Og i den tid vi er i. Jeg tror også, der er noget med krisen – at der er sket noget med tilliden til politikere. Men jeg accepterer ikke, at vi skulle have lavet flere løftebrud end nogle andre regeringer. Jeg ved godt, at det har klæbet til os, men det er jo ikke sikkert, at det derfor er rigtigt.

Men hvorfor har det klæbet til jer?

- Jeg tror det er noget, der har været interessant for rigtig mange at sige. Og så blev det ligesom bare sådan. Men jeg tror også, at vi i højere grad skulle have fortalt efter valget, at det her var en meget vanskelig parlamentarisk situation, siger Thorning.

- Vi kunne godt have valgt at lade være med at samle ansvaret op. Vi kunne godt have sagt, at det tør vi ikke på grund af de forskellige omstændigheder, der er. Men vi turde jo – og vi skulle gøre det, fordi der var så meget, der skulle gøres i Danmark. Og når vi ser på resultaterne i dag, af de mange beslutninger vi har truffet over de seneste tre år, så har jeg intet at undskylde, men tværtimod en del at være stolt af i forhold til hvor langt vi har bragt Danmark.

Socialdemokraterne mister vælgere

Ved valget i 1998 kunne Poul Nyrup og resten af partiet glæde sig over, at 35,9 procent at vælgerne satte kryds ved liste A. Siden da er tilslutningen kun gået i én retning: Ned. Med Thorning i spidsen har partiet fået opbakning fra 25,5 procent i 2009 og 24,8 i 2011 – det ringeste resultat siden 1903. Alligevel mener statsministeren, at partiet ’klarer sig godt’.  

- Vi vil gerne have flere, der stemmer på Socialdemokraterne. Men jeg synes egentlig, at Socialdemokraterne klarer sig meget godt. Vi er et stærkt parti med stærke værdier, og vi har også vist i de seneste tre og et halvt år, at vi er i stand til at tage vare på Danmark. Vi er i stand til at påtage os ansvaret for hele Danmark. Erhvervslivet, virksomhederne, konkurrenceevnen. Men samtidig også at flere mennesker får et arbejde. Vi er i stand til det hele, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi ikke længere er på de der 40 procent. Jeg tror det er fordi, der er kommet flere partier i det hele taget. Men også fordi det i gamle dage var sådan, at hvis man var født i en lønmodtager-familie, så var man næsten per definition socialdemokrat. Nu er vi heldigvis ikke vores baggrund fuldstændigt, men vi skaber vores eget liv. Hvert enkelt menneske har fået langt mere frihed og dermed også langt større valgmuligheder i forhold til hvilken at beslutte; hvilken uddannelse får jeg, hvilket parti stemmer jeg på, hvilke foreninger er jeg medlem af, hvor bor jeg? Det er jo en frihed, som vi socialdemokrater altid har kæmpet for – den enkeltes frihed til at bestemme sit eget liv. Det betyder, at man ikke længere automatisk stemmer på Socialdemokratiet hvis man er lønmodtager, eller på Venstre, hvis man arbejder i landbruget. Den automatik er heldigvis fuldstændig væk. Og det betyder også, at vi skal kæmpe hårdere for hver eneste stemme, end vi skulle dengang.  

Du kan se hele interviewet med Helle Thorning-Schmidt på TV 2 News første gang lørdag kl. 15.30. Eller når du vil på TV 2 Play.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter