Politik

Få vælgere ved hvad Alternativet vil - men Elbæk er begejstret

At dømme ud fra de seneste ugers meningsmålinger kan der meget vel komme et nyt parti i Folketinget efter det kommende valg.

Men hvilken politik går Alternativet, med den tidligere Radikale kulturminister Uffe Elbæk i spidsen, egentlig til valg på?

Det er der stadig mange vælgere, der ikke har et klart indtryk af, viser en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken en måned efter, at partiet fik samlet underskrifter nok til at kunne stille op ved valget.

Her svarer blot seks procent af danskerne, at de i ”høj” eller ”meget høj grad” har kendskab til det nystiftede partis politik. 15 procent svarer ”i nogen grad”, mens 77 procent svarer ”i mindre grad” eller ”slet ikke”.

Elbæk: Positivt overrasket

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk er begejstret for målingen.

- De tal overrasker mig faktisk positivt. At seks procent nu siger, at de har et godt kendskab til vores politik. Når man tager borgernes generelle interesse for partipolitik in mente, synes jeg, det virker som om, at vi allerede har bidt os fast i bevidstheden hos en god del af vælgerne, siger Uffe Elbæk og fortsætter:

- Selvfølgelig vil vi gerne have det tal højere op, og derfor glæder vi os helt vildt til valgkampen. Men i betragtning af, hvor nye vi er, synes jeg, det er flot.

Hvor vil du gerne have det her tal til at ligge, når valgkampen er overstået, og vi er nået til valgdagen?

- Det vil jeg ikke gisne om. Alle ved, at valgkampe er uforudsigelige, og det her er vores første. Vi er meget ydmyge overfor den her opgave, men vi går også meget ambitiøst ind i valgkampen. Og når vi kommer ud i landet, er der altså stor interesse. I sidste uge var jeg til møde i Ringkøbing, hvor 100 mennesker mødte op. Det samme skete i Aalborg i fredags. Jeg tror, vi rammer et eller andet hos mange.

Bæredygtighed frem for alt

I den seneste meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, får Alternativet 1,8 procent af stemmerne – og er dermed tæt på spærregrænsen på de to procent.

Andre institutter har dog målt Elbæks parti højere – YouGov for Metroxpress målte tidligere på måneden partiet til 2,2.

Det nystartede parti har ikke formuleret en politik på alle områder endnu. Men ét princip skal være gennemgående for alle politiske beslutninger, har spidskandidat for partiet i Sjællands storkreds, Rasmus Nordqvist, forklaret:

- Vi tager først og fremmest stilling til det, vi mener er helt afgørende. Og det er, at vi skal have set på, hvordan vi har indrettet vores samfund. Vi bliver nødt til at skabe en bæredygtig omstilling, både socialt og miljømæssigt. Og det er der, vi starter.

Vil du vide mere om Alternativets politik, kan du finde partiets partiprogram her.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter