Politik

Minister kræves i samråd: - Pigerne er ikke taget seriøst

Se TV 2 Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede' på TV 2 PLAY

Vaccinerede piger, der frygter, at bivirkninger fra HPV-vaccinen har gjort dem syge, er langt fra blevet taget alvorligt. Hverken af sundhedsministeren eller Sundhedsstyrelsen. Det mener flere sundhedsordførere, efter at de har set TV 2-dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede'.

Dokumentaren viser, hvordan mange piger er blevet syge med blandt andet kronisk hovedpine og muskelsvigt efter HPV-vaccinen. Flere læger advarer mod, at der kan være en sammenhæng, hvilket mange af pigerne er overbeviste om. 

Og pigerne er blevet svigtet, mener blandt andre Liselotte Blixt, sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti. Derfor kræver hun sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

- Jeg synes, det er skræmmende, og jeg synes, det er synd for de her piger, og der er nogen, der har siddet på hænderne i alt for lang tid. Sundhedsstyrelsen har ikke reageret på nogle advarsler, og vi har også prøvet at råbe dem op herinde fra, og der er ikke sket noget, siger hun til TV 2.

I dokumentaren langer flere læger ud efter Sundhedsstyrelsens tøven på området. At advarsler om mulige bivirkninger bliver overhørt, og de ramte piger derfor ikke får den hjælp, som de burde. Og det skal der rettes op på, forklarer Liselotte Blixt.

- Nu vil jeg kalde ministeren i samråd på grundlag af denne her udsendelse, på grundlag af alle de piger og forældre, der har henvendt sig. Det er rigtig mange, og jeg er bange for, at det kun er toppen af isbjerget. Fordi jeg kan allerede se nu, der kommer mange flere til, der siger: 'Nu har vi måske fundet ud af, hvad det er, vores datter fejler.' Så derfor bliver vi nødt til at få at vide, hvad vi gør fremadrettet. Regionerne siger, de vil lave afdelinger og behandle. Men hvad er det, de vil lave, siger Liselotte Blixt.

V: Dybt indtryk

Også hos Venstre er der utilfredshed over de vaccinerede pigers situation. Mulige bivirkninger skal tages alvorligt, mener Sophie Løhde:

- Det her gør dybt indtryk, fordi man sidder og tænker, at det kunne være en selv, kunne det være ens unge datter, som var i den her situation. Det grundlæggende problem er, at man ikke har taget de her piger seriøst, og at man fra myndighedernes side ikke har reageret på de advarsler, der har været fra de fagfolk i det danske sundhedsvæsen, siger Venstres sundhedsordfører.

Danske Regioner offentliggjorde torsdag, at der vil ske ændringer for at kunne hjælpe pigerne med at forklare de symptomer, de oplever. Derfor skal et bedre behandlingstilbud gøre det lettere for piger med bivirkninger, der kan stamme fra HPV-vaccinen. Det kommer bare alt for sent, mener sundhedsordføreren, der kalder det "pudsigt", at forslaget kommer samme dag, som selve dokumentaren blev sendt.

- Det er godt, men det er ikke godt nok og alt for sent. Vi taler om nogle piger, der har forsøgt at råbe myndighederne op – også os politikere igennem flere år. Vi har stillet spørgsmål ved, om der var noget unormalt i de her mange bivirkninger, som pludselig blev indberettet, siger Sophie Løhde, der gerne så, at der blev nedsat en gruppe til at forske i sammenhængen mellem pigernes bivirkninger og HPV-vaccinen.

Hos SF er der bekymringer over myndighedernes rolle i sagen. Dokumentaren viste, hvordan læger flere gange havde advaret Sundhedsstyrelsen om de bivirkninger, som pigerne oplever, og at de muligvis stammer fra HPV-vaccinen. Derfor vil SF se en redegørelse:

- Jeg har brug for en redegørelse, før jeg kan begynde og give karakter til Sundhedsstyrelsen, men det er helt afgørende for mig, at jeg får at vide: Har Sundhedsstyrelsen reageret på de her indberetninger eller har de ikke, siger Ôzlem Sara Cekic.

Hos Sundhedsstyrelsen indrømmer man, at der er et mønster i det men vil ikke fastslå, at der er en sammenhæng. Sundhedsstyrelsen erklærer sig desuden tilfreds med Danske Regioners tiltag. Det samme er sundhedsminister Nick Hækkerup, skriver han i en mail til TV 2.

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge:

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.