Politik

Lidegaard: Klokkeklar aftale med USA om Thulebasen

Udenrigsminister Martin Lidegaard har bedt amerikanerne suspendere det omstridte udbud omkring driften af Thule-basen i GrÞnland. Det sker efter, at Udenrigsministeriet onsdag blev kritiseret for sin hÄndtering af sagen fra flere sider i Folketinget.

Striden om udbuddet skyldes, at selskabet Exelis Services, som har fÄet tildelt en syvÄrig kontrakt til en vÊrdi af 2,4 milliarder kroner, er et datterselskab til det amerikanske firma Vextrus. Og ifÞlge en gammel aftale mellem Danmark og USA mÄ driften af Thule-basen kun varetages af et dansk eller grÞnlandsk selskab.

- Der ligger en klokkeklar aftale. Men nu har amerikanerne alligevel valgt, at det skal vÊre et datterselskab til et amerikansk selskab, der skal varetage opgaven, og det, synes vi ikke, er i orden. Vi kan ikke tvinge amerikanerne til det, for det er deres base, deres udbud og dem, der skal betale regningen. Men der lÄ altsÄ en meget klar international aftale, sÄ jeg vil forvente, at de har en interesse i at finde en lÞsning. Det har jeg nu fortalt den amerikanske ambassadÞr i gÄr, at vi opfordrer til, siger Martin Lidegaard til TV 2 NEWS.

Se hele interviewet med Martin Lidegaard ovenfor. 

- Nu er vi ved at undersÞge al den kontakt, der har vÊret mellem USA og Danmark for at vÊre pÄ den sikre side, og at vi har alle de informationer, vi skal have - men sÄ vidt jeg umiddelbart kan se, sÄ har ministeriet gjort alt, hvad de skulle, siger Lidegaard videre som svar pÄ kritikken om, at han og hans bagland har sovet i timen.

Thule-basen er blevet drevet af det danskejede foretagende Greenland Contractors. Men efter at USA fik til opgave at stÄ for udbuddet, idet Danmark efter advarsel fra Kammeradvokaten frygtede at komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, landede kontrakten altsÄ hos Exelis Services i slutningen af 2014.

Afviser kritikken – vi er et dansk firma

Firmaet Exelis Services vil ikke vikles ind i et politisk spil om basen. Selskabet, der er konstrueret med specifikt henblik pÄ at drifte Thulebasen, har nemlig opfyldt alle kravene i udbuddet, og trods tilknytningen til Vectrus, sÄ er firmaet formelt set fuldt og helt dansk, siger den danske reprÊsentant Kim Ruberg.

- Vi har reageret pÄ et almindeligt udbud og sikret os, at vi har opfyldt alle de udbudsbetingelser, der er, og det har vi fÄet bekrÊftet. Og da vi har leveret det bedste tilbud, sÄ forventer vi ogsÄ, at vi vil fÄ kontrakten, siger han og fortsÊtter:

- Og jeg vil gerne understrege: Vi er en dansk virksomhed, og vi har tilkendegivet, at vi vil sikre, at der bliver flest muligt danske og grĂžnlandske arbejdspladser. Vi har overtaget alle medarbejdere - og vi betaler desuden skat i GrĂžnland og Danmark, siger Kim Ruberg.  

Billigere og bedre

Ud over den amerikanske forbindelse er tildelingen af opgaven i Thule mere kompleks end som sÄ, da Exelis Services, der i Þvrigt har til huse i Hellerup, angiveligt er valgt som ny leverandÞr af flere Ärsager.

Selskabet er for det fĂžrste langt billigere end Greenland Contractors, og over de almene serviceydelser kan Exelis Services desuden levere et andet niveau af militĂŠrteknologisk tjeneste.

Vectrus bistĂ„r nemlig allerede det amerikanske forsvar med ekspertise og teknologi, som antageligt vil kunne lĂžfte Thulebasen, sĂ„ den bedre kan matcher USA’s sikkerhedsmĂŠssige krav og udfordringer.

FAKTA OM THULE-SAGEN

* Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten pÄ Thulebasen.

* BÄde Danmark, GrÞnland og USA forhandlede i mange mÄneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grÞnlandsk firma ifÞlge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

* Men af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Det skete efter en advarsel fra Kammeradvokaten i sommeren 2013.

* I slutningen af 2014 fik det amerikanske Vextrus-selskab Exelis Services kontrakten til en vĂŠrdi af 2,4 milliarder kroner. Kontrakten lĂžber i syv Ă„r.

* De tre andre selskaber, der ogsÄ bÞd pÄ opgaven, har klaget, da de mener, at selskabet ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet.

* FormÄlet med klagen var - ifÞlge Jyllands-Posten - at fÄ svar pÄ, om nogen af de fire godkendte udbydere kunne opfattes som et datterselskab til et udenlandsk firma.

* Exelis Services, der har vundet kontrakten, understreger, at selskabet lever op til kravene i udbuddet.

* Klagen kom fra Greenland Contractors, som MT HĂžjgaard ejer 67 procent af, og Per Aarsleff samt Copenhagen Arctic. MT HĂžjgaard er delvist ejet af de to bĂžrsnoterede selskaber HĂžjgaard Holding og Monberg & Thorsen.

* MT HĂžjgaard har tidligere meddelt, at den tabte kontrakt koster et trecifret millionbelĂžb om Ă„ret.

* 8. februar 2015 blev klagen afvist af den amerikanske rigsvision.

* Greenland Contractors har kontrakten pÄ Thulebasen til og med 30. september i Är, hvorefter den overgÄr til Exelis Services.

* Tre mÄneder inden, at det amerikansk-ejede skuffeselskab Exelis Services A/S vandt servicekontrakten pÄ Thulebasen, henvendte det amerikanske luftvÄben sig til Udenrigsministeriet for at fÄ afklaret strukturen i selskabet.

* Men ministeriet svarede ifÞlge avisens aktindsigt, at det havde man ikke kompetence til at svare pÄ, og at amerikanerne kunne henvende sig til Erhvervsstyrelsen. Hvilket bÄde politikere og en professor i selskabsret kritiserer.

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har nu bedt sine embedsfolk om at redegÞre for kommunikationen mellem Udenrigsministeriet og det amerikanske luftvÄben, der har tildelt kontrakten til Exelis Services.

* OgsÄ den grÞnlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets rolle i den omstridte sag.

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau.