Politik

Samuelsen beskyldes for misbrug af Folketingets lejlighed

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen har lånt sin Folketingslejlighed ud til sin søn, sin bror, sine naboer og til Liberal Alliances ungdomsparti, som holdt fest i lejligheden til gene for flere af de andre politikere i opgangen.

Men den slags brug af de skatteyderbetalte lejligheder er ikke i orden, siger Folketingets formand Mogens Lykketoft.

- Jeg synes, man skal sørge for at sikre sig, at det ikke sker fremover, siger Mogens Lykketoft, som understreger, at brugen af lejlighederne ikke må genere andre beboere.

- Der er ikke noget i reglerne, som forhindrer, at folk holder en sammenkomst i ens lejlighed. Men det bør selvfølgelig være under nogle former, der ikke generer de andre beboere.

Anders Samuelsen har adresse i Horsens – og har derfor fået en gratis lejlighed stillet til rådighed af Folketinget. En lejlighed, som han dog ifølge kilder sjældent selv bor i.

Samuelsen selv bekræfter, at han har lånt lejligheden ud til sin søn i mindst tre uger, ligesom LA-lederens naboer fra Horsens har benyttet lejligheden til Københavnertur. I øjeblikket er det Anders Samuelsens bror, som jævnligt overnatter i partiformandens lejlighed. Anders Samuelsen mener dog ikke, at udlånet er udtryk for misbrug.

Vil tage sagen op

Ifølge Folketingets formand er udlån af lejligheden i tre uger på kanten af reglerne.

- Det synes jeg er en forholdsvis lang periode. Vi kan ikke være politimyndighed, så derfor forventer jeg, at medlemmerne selv forvalter det gode efter Folketingets ånd, siger Mogens Lykketoft.

Enhedslistens medlem af Præsidiet, Per Clausen, vil nu tage sagen op i Folketingets ledelse.

- Normalt tager vi tage fat i gruppeformanden i sager med mistanke om uretmæssig brug af de ting, som Folketinget stiller til rådighed. Men det er selvfølgelig lidt svært, når der er tale om partiets leder, siger Per Clausen.

Udlån skal være af "underordnet" betydning

Folketingsmedlemmer skriver en gang om året under på, at det kun er dem selv, der hovedsageligt benytter lejligheden i forbindelse med Folketingsarbejdet. De skriver også under på, at ”andres eventuelle anvendelse af boligen har været af underordnet betydning,” som det hedder i stk. 6 i bekendtgørelse om ”tildeling af boliger” til Folketingsmedlemmer.

Men Samuelsens udlån af sin lejlighed er langt fra af underordnet betydning, lyder det fra fem Folketingsmedlemmer, som tv2.dk har talt med. De bor alle – eller har tidligere boet - i samme opgang som LA-lederen.

- Jeg har ikke noget imod Anders Samuelsen, men jeg har noget imod den måde, han misbruger sin lejlighed på. Han bor der jo helt tydeligt ikke selv, men har lånt den ud til sin søn i en længere periode og en række andre personer, som jeg ikke kender. Han bor jo selv hos sin kæreste på Frederiksberg, når han er i København. I øjeblikket er det hans bror, som bruger den, siger et Folketingsmedlem, som ønsker at optræde anonymt, til tv2.dk.

En anden politiker fortæller, at Samuelsens søn lånte lejligheden i en periode på 3-4 uger. 

- Jeg har talt med hans søn og mødt ham gennem en måneds tid. Han lagde ikke skjul på, at han boede fast i lejligheden. Det er okay at have besøg i lejligheden, men det er jo ikke meningen, at Folketinget skal finansiere familiens bolig.

Samuelsen afviser misbrug

Anders Samuelsen afviser selv, at der er tale om misbrug. Da tv2.dk konfronterer ham med kollegernes beskyldninger og sagen om udlån af lejligheden til fest i ungdomspartiet, afviser han først blankt at have lånt lejligheden ud.

- Jeg låner den heller ikke ud til andre end mig selv, siger Anders Samuelsen.

Senere i interviewet erkender han dog, at have lånt den ud til LA's ungdomsparti, naboer, sin søn og sin bror.

- Jeg har haft nogle naboer boende en weekend og nogle andre en anden weekend. Men ellers bor jeg der selv.

Har din søn ikke lånt den ud på noget tidspunkt?

- Min søn har lånt den i et par uger for et par år siden. Han stod uden lejlighed og i en situation, som du godt kan huske selv, siger Samuelsen med henvisning til en sag om hans søns narkogæld.

Hvad med din bror?

- Han er der. Og han overnatter der også en gang i mellem. Sådan er det.

Hvad mener du med, at han er der?

- Overnatter der. Det jeg siger.

Folketingets regler er jo ret klare. Det er dig, som skal bo der?

- Det er det også. Hvem skulle det ellers være. Min kæreste bor i København. Når hun er hjemme – og det er hun ikke ret tit – så får jeg lov til at sove derovre. Resten af tiden overnatter jeg i lejligheden.

Fem folketingsmedlemmer siger anonymt, at de mener, at du misbruger lejligheden.

- Det gør jeg ikke.

Har du haft lånt den ud til LA Ungdom? Der er flere som har klaget over, at de har larmet derude.

- Der har været en aften, hvor LA ungdom overnattede der. Det er fuldstændig korrekt. En gang.

Og der var du der heller ikke selv?

- Nej, det var jeg ikke.

Hvorfor låner du den ud til LA Ungdom, så de kan holde fest? Det ved du da godt, ikke er meningen med lejligheden.

- Altså helt ærligt. Det er sket en gang, siger Anders Samuelsen.

Socialdemokrat også i søgelyset

Samuelsens lejlighedssag er den anden sag inden for kort tid om folkevalgtes brug af Folketingets lejligheder. For to uger siden kom socialdemokraten Simon Kollerup i søgelyset, fordi han i flere år reelt havde boet på Christianshavn med sin kæreste, mens han havde en lejlighed i Tordenskjoldsgade og samtidig havde adresse i Nordjylland.

Den sag skal diskuteres i Folketingets ledelse på onsdag, Præsidiet. Og her vil Enhedslistens præsidiemedlem Per Clausen nu tage sagen om Anders Samuelsen op.

- Jeg har ærlig talt svært ved at forstå, at folk tilsyneladende ikke kan holde sig inden for grænserne. Hvis man låner lejligheden ud til en ungdomsorganisation, som holder fest og holder andre Folketingsmedlemmer vågne, så lyder det i mine øjne ikke som en god brug af et gode, som folkestyret stiller til rådighed. Derfor vil jeg tage sagen op med Præsidiet, når vi skal diskutere den anden uheldige sag, siger Per Clausen.

De Radikales medlem af Præsidiet, Lone Loklindt, vil nu have en diskussion af, hvor meget Folketingsmedlemmer må låne deres lejligheder ud.

- Det er ærgerlig at Folketingsmedlemmer ikke selv kan finde grænsen, derfor synes jeg desværre, at vi er nødt til at diskutere, hvor grænsen for misbrug går, siger Lone Loklindt.

Dansk Folkepartis medlem af Præsidiet, Pia Kjærsgaard, mener også, at der er behov for at præcisere reglerne.

- Man skal passe på, for det er et privilegium at have de lejligheder. Det er til personligt brug. Jeg tror nok, at det er lovligt at låne den ud, hvis der kommer en jyde på besøg, men hvis det er permanent, så er det selvfølgelig helt hen i skoven. Det dur simpelthen ikke, siger Pia Kjærsgaard.

Det siger reglerne:

§ 2. Det er en betingelse for benyttelse af en vederlagsfri bolig stillet til rådighed af Folketinget eller for udbetaling af godtgørelse for en fast supplerende bolig, at den pågældende bolig anvendes som medlemmets almindelige overnatningssted i forbindelse med møder på Christiansborg, og at medlemmet ikke dagligt benytter Folketingets rejseordninger mellem bopælen og Christiansborg. Andres, herunder familiemedlemmers, eventuelle anvendelse af boligen skal være af underordnet betydning, jf. dog § 3, stk. 9. Boligen må ikke i folkeregisteret være registreret som medlemmets bopæl.

Bekendtgørelse om tildeling af boliger og godtgørelse for boligudgifter m.v. til medlemmer af Folketinget

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter