Liberal Alliance vil afskaffe omdiskuteret paragraf

Liberal Alliance melder sig nu ind i koret af partier, der kræver, at regeringen delagtiggør dem i rapporten om fordele og ulemper ved afskaffelsen af

Liberal Alliance melder sig nu ind i koret af partier, der kræver, at regeringen delagtiggør dem i rapporten om fordele og ulemper ved afskaffelsen af blasfemiparagraffen. 

Ifølge Kristeligt Dagblad tøver Justitsministeriet med at dele udtalelsen fra Straffelovrådet, selvom den har ligget klar i mere end to måneder. 

- Et eller andet sted kan vi godt have regeringen mistænkt for at ville gemme diskussionen til efter et folketingsvalg. Jeg tror, der er lidt intern splittelse i Socialdemokraterne om, hvorvidt man skal afskaffe blasfemiparagraffen eller ej, siger Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører for Liberal Alliance, til TV 2 News. 

Vil afskaffe loven
Han slår fast, at Liberal Alliance går ind for en afskaffelse af straffelovens paragraf 140, uagtet rapportens konklusion. 

- Vi mener, at der er en række fordele ved at afskaffe den. For det første får vi slået fast, at vi har ytringsfrihed, og at ingen kan dømmes for blasfemi. For det andet kan der være nogen, som holder lidt igen pga. loven. 

- Men den tredje grund er nok vigtigst i forhold til internationale relationer. For så kan vi aktivt gøre noget for at forbedre situationen for personer i andre lande, uden at der er nogen, som siger, at vi jo selv har en blasfemiparagraf, siger Simon Emil Ammitzbøll.  

Blasfemiparagraffen har eksisteret i Danmark i 149 år. Alligevel er personer blot blevet straffet for overtrædelse af loven i to tilfælde. 

Det er ifølge Liberal Alliance endnu en grund til at skrotte den omdiskuterede paragraf.

- Enten laver vi love, fordi de skal have en funktion, ellers afskaffer vi dem igen, lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll. 

Blasfemiparagraffen

Straffelovens paragraf 140 - blasfemiparagraffen - blev vedtaget i 1866. 

- Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Blasfemiparagraffen har ført til domme to gange. 

19. januar 1938: En gruppe nazister dømmes for at have omdelt løbesedler, der beskylder jøder for overgreb på ikke-jødiske piger. 

1946: Et dansk par bliver idømt en bøde, efter de har døbt en dukke til et karneval, mens de var iført præstekjoler. 

Kilde: Kristeligt Dagblad