Politik

Underskrifterne er på plads: Alternativet stillet op til Folketinget

Det nye parti Alternativet har nu samlet tilstrækkeligt med vælgererklæringer til at partiet kan stille op til det kommende Folketingsvalg.

Mandag aften kunne partiets leder Uffe Elbæk skrive ud på partiets Twitter-profil:

- Vi er over målstregen.

Ifølge partiets optællings-barometer har partiet ikke bare nået de fornødne 20.260 vælgererklæringer. De har også indsamlet 488 ekstra erklæringer, så de er sikre på at være over målet, når Indenrigsministeriet har gennemgået erklæringerne.

- Det er superdejligt, siger Uffe Elbæk til TV 2.

Er I klar til at føre valgkamp fra på mandag?

- Ikke  på mandag, men vi har sat en deadline for os selv, der hedder den 14. april.  Der skal vi have styr på alting. Og det når vi, siger Uffe Elbæk.

En ny politisk kultur

Alternativet har i dag én repræsentant i Folketinget. Det er partiets stifter, den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk.

Partiet blev præsenteret for offentligheden den 27. november 2013, og i maj 2014 kom så det første partiprogram.

Her står der blandt andet om Alternativets rolle:

- Mudderkastning, taktik og mediespind fylder alt for meget, står der blandt andet i udkastet.

- Derfor ønsker Alternativet at fremme en ny politisk kultur, der er langt mere gennemsigtig, ærlig og lyttende end den nuværende. En kultur som det er nemmere for alle at deltage i, selvom man ikke har lyst til at indgå i partipolitisk arbejde, og hvor borgere får præsenteret de politiske mellemregninger og ikke blot resultaterne, lyder det videre.

Blandt de konkrete forslag fra Alternativet er kunst som fag i skolen, en omlægning til 100 procent økologisk produktion i Danmark, mulighed for kultur på recept fra lægen, indførelse af en ugentlig ”spis grønt dag” i alle offentlige institutioner, økonomisk støtte til alternative boformer samt indførelse af en fast basisydelse uden modkrav i stedet for kontanthjælp.

Du kan se hele Alternativets partiprogram HER.

Økonomi- og Indenrigsministeriet skal nu formelt godkende Alternativet som opstillingsberettiget. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Alternativets hovedmand: Uffe Elbæk

Alternativets hovedkraft er den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk, der i dag er Alternativets enlige repræsentant på Christiansborg.

Den nu 60-årige Uffe Elbæk blev kendt i offentligheden som initiativtageren til den aarhusianske projektmager-uddannelse KaosPiloterne, hvor han var rektor fra 1991 til 2006.

Han indledte sin politiske karriere som Radikalt byrådsmedlem i Aarhus i 2001, og 10 år efter blev han valgt til Folketinget. Efter folketingsvalget i 2011 blev de Radikale regeringsparti og det nyvalgte folketingsmedlem blev udnævnt til kulturminister.

Han fik dog kun lidt mere end et år på ministerposten, før han blev ramt af et voldsomt politisk stormvejr på grund af habilitetsproblemer i forbindelse med nogle  middagsarrangementer, betalt af Kulturministeriet.

I december 2012 trak han sig derfor som kulturminister, og blev efterfulgt på posten af partifællen Marianne Jelved.

Året efter, i september 2013, meldte han sig ud af de Radikale og fortsatte i Folketinget som løsgænger. Et par måneder senere – i november – var han med til at stifte det nye parti Alternativet, som han nu repræsenterer.

Uffe Elbæk er uden diskussion det nye partis mest markante profil, men partiet har i efteråret 2014 valgt ti topkandidater, der skal repræsentere partiet i den kommende valgkamp. Ud over Uffe Elbæk er den eneste kandidat, der er politisk kendt i offentligheden, Ulla Sandbæk, der fra 1989 til 2004 repræsenterede først Folkebevægelsen mod EU og siden Junibevægelsen i Europa-parlamentet.