Regeringen vil forbyde e-cigaretter til unge

1. november er det slut med, at unge under 18 år kan købe elektroniske cigaretter og dampe løs, skriver Politiken lørdag. Regeringen sender mandag et længe ventet lovforslag i høring, der på en række punkter strammer reglerne for de umådelig populære e-cigaretter.

- Vi synes simpelthen ikke, at e-cigaretter hører hjemme i mundvigen på et barn, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken og fortsætter:

- Jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at ryger man e-cigaretter, lærer man at ryge, og der er jo ingen grund til at udstyre børn med et oplæringsværktøj.

79 procent af danskerne støtter forbuddet mod salg af e-cigaretter til unge under 18 år, viser en endnu ikke offentliggjort meningsmåling fra Kræftens Bekæmpelse. Kun 9 procent er imod, skriver Politiken.

- Der er ingen tvivl om, at der er behov for strammere regler, især så børn og unge ikke begynder. Det er et produkt, der appellerer netop til dem med de forskellige smagsaromaer. Vi har også kunnet se, at en hel del børn og unge er startet med e-cigaretter, uden at de havde røget almindelige cigaretter før, siger Per Kim Nielsen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Mere end 150.000 danskere røg i 2013 e-cigaretter, hver tredje dagligt ifølge en vurdering fra Sundhedsstyrelsen.

Den kommende regulering af e-cigaretterne kommer til at ligne de regler, som vi i dag kender fra almindelig tobak: Man skal være 18 år for at købe, der vil være forbud mod reklamer, og rygeloven vil også gælde e-cigaretter, skriver Politiken.

Ifølge Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge, ph.d., ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Glostrup Hospital, er Danmark det land i Europa, hvor flest damper per 1.000 indbyggere:

- Derfor er det så fantastisk glædeligt, at der nu kommer regulering på området. Det har nemlig været meget bekymrende, at et helt nyt produkt - som vi ikke ved meget om, og som ikke er blevet testet - sådan har oversvømmet det danske marked, siger hun til Politiken.

Lovforslaget kommer som følge af et EU-direktiv, der i modsætning til i dag vil tillade salg af e-cigaretter med nikotinvæske på op til 20 mg per ml.