Politik

Rød blok haler ind på blå: VKO-flertallet er væk

Rød blok haler ind på blå blok, men der er stadig lang vej igen, hvis regeringen vil genvinde magten.

Sådan ser det ud i en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

Målingen, der er udført i dagene efter angrebene i København i weekenden, viser, at rød blok, i forhold til sidste måling, går frem med 1,6 procentpoint. Det giver samlet 45,3 procent af stemmerne, men med blå bloks 54,7 procent, er der fortsat et stykke vej.

Med henholdsvis 1,1 og 0,8 procentpoints fremgang er det Enhedslisten og Socialdemokraterne, der trækker læsset for rød blok. Men selvom der er fremgang at spore, er man hos sidstnævnte ikke ovenud tilfreds.

- Her og nu synes jeg faktisk, at opgaven er samling oven på terrorangrebet, og der er jeg på den måde tilfreds med, at det ikke er noget, der går politisk kamp i, siger socialdemokraternes politiske ordfører Ole Hækkerup og tilføjer:

- Og så er det selvfølgelig klart, at på et tidspunkt vender hverdagen tilbage i dansk politik, og så vil jeg selvfølgelig gerne have, at det så bedre ud for både blokken og mit parti.

Glæde hos Liberal Alliance

I blå blok går Venstre tilbage med 1,8 procentpoint, mens Dansk Folkeparti går tilbage med 1,1 procentpoint. Det betyder, at VKO i modsætning til forrige måling ikke længere har flertal.

Til gengæld tager Liberal Alliance et ordentlig hop fra 4,3 procent af stemmerne i forrige måling (slutningen af januar) til 6,4 procent, hvis der var valg nu, hvilket betyder, at partiet sidder på de afgørende mandater, hvis Lars Løkke Rasmussen skal danne regering.

Den udvikling vækker glæde hos partiformand Anders Samuelsen.

- Jeg tror først og fremmest, at fremgangen hænger sammen med vores økonomiske plan og den blåstempling vi fik fra Finansministeriet for to uger siden, siger Anders Samuelsen og tilføjer om betydningen af weekendens hændelser i København:

- Jeg tror, vi får kvittering for at have holdt tungen lige i munden. At have opført os ordentligt og respektfuldt over for dem, det er gået ud over og samtidigt også været med til at nikke til nye initiativer, siger han.

Thorning mest populær

I en anden og ny måling fra Megafon svarer næsten halvdelen af danskerne (43 procent), at de foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister efter næste folketingsvalg, mens 34 procent svarer Lars Løkke Rasmussen.

Derudover svarer 72 procent af danskerne, at de synes, Helle Thorning-Schmidt har håndteret angrebene i København ”meget godt” eller ”godt”.

Populariteten til trods giver det dog ikke det store udslag blokkene imellem, og det må ifølge TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe give frustrationer i rød blok.

- For Thorning og Socialdemokraterne må det være en lille smule frustrerende, at det ikke smitter af på meningsmålingen , at der er mange, der synes, at hun har gjort det fantastisk, siger Anders Langballe.

Han hæfter sig ved, at fordelingen blokkene imellem er stort set den samme, som den var i midten af oktober, og at det altså går op og ned, men ikke flytter sig afgørende.

- Det, der er socialdemokraternes problem er jo, at nok synes danskerne, at Thorning har gjort det rigtigt godt, men de belønner det ikke ved at ville stemme på hendes parti. Det kan sagtens være at tingene ændrer sig, men den her begivenhed har ikke ændret afgørende på styrkeforholdet i dansk politik, selvom rød blok går lidt frem. 

VKO-flertallet er væk. Via → TV 2 Politik

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, February 19, 2015

Hele målingen

(Tallene i parentes er fra sidste måling)

Socialdemokraterne:21,6 (20,8)  Valget: 24,8

Radikale Venstre:6,7 (6,5) Valget: 9,5

Konservative: 5,0 (5,3) Valget: 4,9

SF: 6,5 (6,6) Valget: 9,2

Liberal Alliance: 6,4 (4,3) Valget: 5,0

Dansk Folkeparti: 19,6 (20,7) Valget: 12,3

Venstre: 23,0 (24,8) Valget: 26,7

Enhedslisten: 10,0 (8,8) Valget: 6,7

Rød blok: 45,3 (43,7) Valget: 50,6

Blå blok: 54,7 (56,3) Valget: 49,4

Målingen er foretaget i perioden 16.-19. februar blandt 1199 respondenter. Den maksimale usikkerhed er 2,6 procentpoint for partierne og 3,3 procentpoint i forhold til blokfordelingen. 1 procent af de adspurgte var i tvivl om partivalg/ønskede ikke at stemme. Citat må kun ske med angivelse af kilde: Megafon for TV 2 og Politiken

Popularitet: Thorning og Løkke

Megafon har spurgt danskerne om tre forskellige spørgsmål vedrørende de to statsministerkandidaters popularitet:

Vil du foretrække Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen som statsminister efter næste folketingsvalg?

Foretrækker i høj grad Helle Thorning-Schmidt eller foretrækker Helle Thorning-Schmidt: 43%

Lige gode/dårlige: 20%

Foretrækker i høj grad Lars Løkke Rasmussen eller foretrækker Lars Løkke Rasmussen: 34%

Ved ikke: 3%

Hvis Danmark igen skulle blive ramt af terror, vil du så foretrække, at det er Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen, der er statsminister i en sådan situation? 

Foretrækker i høj grad Helle Thorning-Schmidt eller foretrækker Helle Thorning-Schmidt: 39%

Lige gode/dårlige: 31%

Foretrækker i høj grad Lars Løkke Rasmussen eller foretrækker Lars Løkke Rasmussen: 21%

Ved ikke: 9%

Synes du, at Helle Thorning-Schmidt har håndteret situationen under og efter terror attentaterne i København godt eller dårligt?

Meget godt eller godt: 72%

Hverken/eller: 17%

Meget dårligt eller dårligt: 4%

Ved ikke: 7%

Målingen er foretaget i perioden 16.-19. februar, hvor 1199 respondenter har svaret.