Politik

Engell: Det her er en af de største fejltagelser i dansk politik

Se Indenfor murene på TV 2 PLAY

Med udgangspunkt i torsdagens fremlæggelse af regeringens terrorpakke spolede kommentatorerne i ’Indenfor murene’ tiden tilbage og så på, hvordan udlændingepolitikken de seneste årtier har delt både befolkningen og Christiansborg.

Hans Engell fremhævede her særloven fra 1992 kaldet Palæstinenserloven, der gav kollektivt asyl til 321 libanesiske palæstinensere, som ellers tidligere havde fået afslag.

- Efter min mening er det en af de største fejltagelser i nyere dansk politik, og den har kostet utrolig meget på den lange bane, fordi det jo var sådan, at alle disse palæstinensere de havde fået deres sager behandlet i for og bag, siger Engell og tilføjer, at der ikke var grundlag for at give dem opholdstilladelse i Danmark.

Men på grund af en massiv mobilisering i medierne og medvind deri for nogle af palæstinensernes besættelser af blandt andet Blågaards Kirken, blev partierne presset til at stemme for at give asyl, siger Engell, der selv var justitsminister for de Konservative i den periode:

- Det fik jo selvfølgelig først den radikale folketingsgruppe til at falde om, så faldt Socialdemokraterne om, og SF var for længst faldet om, og dermed var der etableret et flertal (for særloven, red.).

- Jeg tror, at der i hvert fald langt inde i Socialdemokraterne, som Ritt (Bjerregaard, red.) også skildrer det, var en dyb bekymring ved det, fordi det jo i virkeligheden betød, at man kortsluttede vores asylsystem, lyder vurderingen fra den politiske kommentator.

Hans Engell forklarer, hvorfor Palæstinenserloven ifølge ham har kastet skygger fra 1992 og langt ind i det nye årtusinde således:

- For det første var det en særlov, der blev gennemført, og det i sig selv er jo uacceptabelt et eller andet sted i et retssystem som vores.

- Men det skabte også en konfrontation på det her område, som har trukket sporene hele vejen frem.

Hør hele interviewet med Hans Engell i videoen øverst i artiklen.

Og hør, hvad Hans Engells to kommentator-kolleger Ritt Bjerregaad og Søs Marie Seerup siger til hans vurdering i programmet her:

Se Indenfor murene på TV 2 PLAY

Indenfor murene

  • Indenfor Murene er TV 2 NEWS's nye politiske magasin.
  • Her går Hans Engell, Ritt Bjerregaad og Søs Marie Seerup bagom magten og de politiske beslutninger.
  • Du kan se Indenfor Murene hver torsdag på TV 2 NEWS, eller lige når du vil på TV 2 PLAY. Se Indenfor Murene på TV 2 PLAY her.