Politik

Borgerlige partier bryder borgfred: Vil opruste terrorkamp nu

Politiske ledere på tværs af spektret har hidtil stået skulder ved skulder i en fælles demonstration mod terrorhandlinger, der ramte København i weekenden.

Men nu er den politiske borgfred tilsyneladende slut.

I hvert fald overhaler partilederne i blå blok nu regeringen i kapløbet om en politisk reaktion oven på terrorangrebet, der kostede to mennesker livet. I en kronik i Jyllands-Posten kræver de fire partiledere blandt andet flere ressourcer til politi og efterretningstjeneste.

- Der er nogle ting i politiets oprulning af hele denne sag, der peger på, at der er nogle konkrete ting, som vi bør kigge på; sikkerheden for betjentene, det udstyr, som de har med sig, men også hvordan kan vi forebygge, at man kommer ind på en ekstremistisk vej? Hvad kan vi gøre der, spørger Anders Samuelsen (LA).

Ressourcer og samarbejde

Og han mener sammen med de øvrige borgerlige partiledere at have svaret og i kronikken fremsætter de fem tiltag, der skal være med til at sikre danskernes tryghed.

- Hvis man havde haft en lidt bedre koordinering mellem myndighederne, så kan vi måske næste gang være bedre forberedt.

- Vi er klar til at give dem flere midler, de nødvendige midler for først og fremmest er det befolkningens tryghed, der står på spil.

Regeringen i forkøbet

Udspillet kommer efter en dugfrisk Megafon-måling, der viser, at 63 procent af danskerne ønsker flere midler afsat til terrorbekæmpelse

Efter terrorangrebet i Paris i januar bebudede regeringen, at man ville komme med et udspil med fokus på terrorbekæmpelse. Et udspil, der skulle bygge på en vurdering af det PET og politiets nuværende beredskab.

- Vi vil ganske snart melde tilbage, hvad der kan være behov for, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag, men Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) har ikke tænkt sig at vente pĂĄ vurderingen. 

Og ifølge Konservative er det tid til at komme videre.

Vi har nogle ting, vi skal tage fat på. Efter Charlie Hebdo skulle der laves en vurdering af PETs ressourcer, og hvis det tjek efter en måneds tid er ved at være klar, skal vi sætte os sammen og diskutere, har PET de nødvendige ressourcer, har politiet, hvad med træning og materiel. Det er en tilkendegivelse af, at vi er klar til at diskutere, siger Søren Pape Poulsen (K).

Unødigt slagsmål

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen kritiserer de blå partiledere for at udnytte tragedien politisk.

- Jeg synes, vi skal give vores politi mulighed for at efterforske sagen, og så skal vi selvfølgelig have den her gode drøftelse på tværs af partierne for at sikre, at unge ikke har et had til samfundet. Det kan ingen være uenige i.

- De borgerlige er for tidlige ude, de har skrevet kronikken to dage efter de sidste skud lød, siger hun til TV 2 News.

.