Politik

Mere end 50.000 har nu mistet dagpengene

Den omstridt dagpengereform har siden januar 2013 kostet næsten 51.000 ledige retten til dagpenge. Alene sidste år mistede 16.700 ledige dagpengeretten, viser en ny opgørelse fra AK-Samvirke. Det skriver Jyllands-Posten.

Sammen med De Radikale vedtog de borgerlige partier i 2010 stramningerne af dagpengereglerne, der halverede dagpengeperioden fra fire til to år, og derudover fordoblede man genoptjeningsperioden fra seks til 12 måneder.

Partierne bag vurderede dengang, at højst 4000 dagpengemodtagere årligt ville miste deres forsørgelse.

Det fortsat store antal ledige, der mister dagpengeretten, bekymrer AK-Samvirkes formand, Torben Poulsen.

- Dagpengereformen betyder, at langt flere ledige end forventet bliver ved med at miste dagpengene. Reformen er derfor med at skabe en stor utryghed i befolkningen. Både hos dem der har mistet dagpengene, men også blandt dem, der måske er bange for at miste jobbet, siger Torben Poulsen til Jyllands-Posten.

Regeringen bør hurtigst muligt ændre dagpengeperioden, lyder reaktionen fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er simpelthen så alvorligt det her. Det er et dagpengesystem, der ikke fungerer. Det er mange tusinde mennesker, der falder ud af systemet, siger hun til TV 2 NEWS.

Regeringen har nedsat en dagpengekommission og vil afvente dens anbefalinger senere på året, inden man foretager sig noget. Men det er ikke godt nok, mener Enhedslisten.

- Det er et permanent problem, og derfor skriger det også på en permanent løsning. Jeg synes, at Helle Thorning skulle droppe den syltekrukke, som kommissionen er, og sørge for at få forhandlingerne sat i gang med det samme, så vi kan få løst det her problem, siger Johanne Schmidt-Nielsen.