Politik

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå Eritrea-akter

Folketingets Ombudsmand vil nu gennemgå akterne i Eritrea-sagen for at finde ud af, om der er grundlag for at sætte en egentlig undersøgelse i gang. Det meddeler ombudsmanden torsdag på sin hjemmeside.

Det sker efter, at han tirsdag modtog Justitsministeriets afgørelser i sagerne om Udlændingestyrelsens tjenstlige advarsler til to medarbejdere i forbindelse med Eritrea-sagen, hvor ministeriet ophævede advarslerne.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen understregede efterfølgende, at hun håbede at Ombudsmanden nu ville gå ind i sagen.

Eritrea-rapporten kom i massiv modvind, fordi flere af de medvirkende kilder og eksperter følte deres citater misbrugt og fordrejet af Udlændingestyrelsen.

Styrelsen konkluderede, at asylansøgere fra det lille afrikanske land godt kunne sendes tilbage uden den store risiko for liv og helbred. Og til sidst måtte Udlændingestyrelsen trække i land på flere af de centrale konklusioner.

- Jeg forstår, at det stadig er Udlændingestyrelsens udgangspunkt, at asylansøgere fra Eritrea skal have asyl, og jeg kan konstatere, at personalesagerne har fundet en afklaring. Men jeg kan ikke afvise, at der alligevel er spørgsmål i Eritrea-sagen, som bør undersøges nærmere.

- For at finde ud af det gennemgår vi nu i første omgang akterne i sagen, og så beslutter vi os på det grundlag, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i pressemeddelelsen.

Der er dog en enkelt ting, der kan komme til at stå i vejen for ombudsmandens undersøgelse: Og det er et samråd i Folketinget, der tidligere er afholdt i sagen.

Hvis det samråd havde karakter af andet og mere end et orienterende samråd, så må ombudsmanden nemlig ikke røre ved sagen, og den del af det skal nu også klarlægges med Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, oplyser ombudsmanden i pressemeddelelsen.

I december meddelte justitsminister Mette Frederiksen, at hun var parat til at give ombudsmanden alle nødvendige oplysninger i sagen. Men Jørgen Steen Sørensen oplyste dengang, at der ville gå noget tid, inden han traf en afgørelse om, hvorvidt han ville gå ind i sagen.

Den 23. januar sendte de to sygemeldte medarbejdere fra Udlændingestyrelsen via deres fagforening, Dansk Magisterforening, en redegørelse om Eritrea-forløbet til ombudsmanden.

Ombudsmanden oplyser, at gennemgangen af sagsakterne vil ske så hurtigt som muligt, men at han ikke kan sige, hvor lang tid det vil tage.