Her er Eritrea-sagen skåret ud i pap

Det var ikke ok, at to embedsmænd i Udlændingestyrelsen fik skriftlige advarsler for at protestere over den omstridte Eritrea-rapport. Det har Justitsministeriet afgjort, og det er den foreløbige kulmination på et rodet forløb. Tv2.dk giver her et overblik over hele Eritrea-sagen:

Kan flygtninge fra Eritrea sendes hjem?

13. august 2014 udsender daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) en pressemeddelelse om, at Udlændingestyrelsen vil undersøge, om det er sikkert at sende asylansøgere fra Eritrea tilbage til hjemlandet. Det sker efter en markant stigning i antallet af eritreiske asylansøgere fra syv i januar til 515 i juli.

En rapport er klar i slutningen af november. Konklusionen er, at flygtede eritreere ikke er i fare i deres hjemland. De, der for eksempel er stukket af fra deres værnepligt vil ifølge rapporten ikke blive straffet fysisk, hvis de blot betaler 2 pct. af deres løn og underskriver et angerbrev. Rapportens konklusion stemmer dog langt fra overens med, hvad Amnesty International, Human Rights Watch og FN’s særlige udsending til Eritrea har skrevet om situationen i landet.

Rapport kritiseres af centrale kilder

Få dage efter rapportens udgivelse bliver den kritiseret af en af de helt centrale kilder, Gaim Kibreab, professor ved London South Bank University. Han siger, at hans citater er brugt ude af kontekst, og at de fleste flygtninge risikerer tortur, hvis de vender hjem.

Siden kommer det frem, at to af de embedsmænd, der var med i Eritrea, er sygemeldte, efter de internt har protesteret over, hvordan deres informationer er brugt i rapporten. De får hver en skriftlig advarsel.

Politisk pres undersøges

Den interne uenighed får flere politikere til at tvivle på rapportens troværdighed. Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) frygter, at myndighederne bevidst har tegnet et rosenrødt billede af forholdene i Eritrea, så man kan sende flygtningene tilbage. Karina Lorentzen (SF) siger, at Eritrea-sagen begynder at ligne et politisk bestillingsarbejde.

Justitsminister Mette Frederiksen beder om en redegørelse, som kommer 17. december. Her er konklusionen, at der ikke har været et politisk pres for at nå en bestemt konklusion i den omstridte rapport.

Mette Frederiksen er tilfreds med redegørelsen, men understreger, at det har været et rodet forløb.

Sygemeldte ansattes mails lækkes

17. december lækker Udlændingestyrelsen en mailkorrespondance mellem de sygemeldte embedsmænd Jens Weise Olesen og Jan Olsen og kontorchef Jakob Dam Glyngstrup fra 19. oktober. Her skriver Jens Weise Olesen, at det ikke er farligt for flygtede eritreer at vende hjem – altså det modsatte af, hvad kritikken ellers er gået på. Til Berlingske siger han dog, at han her taler om en helt anden gruppe eritreer, nemlig dem med udenlandsk statsborgerskab.

I dag, 10. februar, kommer det frem, at Justitsministeriet har afgjort, at det ikke var i orden at give Jens Weise Olesen og Jan Olsen advarsler for deres ageren i sagen, og advarslerne er dermed ophørt.

Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen overvejer fortsat, om han skal gå ind i sagen.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter