Politik

Skatteminister efter skandale: Nu skal Skat i arbejdstøjet

Den nuværende socialdemokratiske skatteminister, Benny Engelbrecht, kan ikke forstå, at Skat ikke bad om de lækkede bankoplysninger fra storbanken HSBC, så snart de blev lækket. 

- Det burde man jo for længst have været i gang med, siger han til TV 2.

Skatteministeren kommer med udtalelsen efter Politikens historie om, at verdens næststørste bank, HSBC, har hjulpet tusindvis af mennesker med at undslippe Skats lange arm. Det fremgår af et gigantisk læk af fortrolige oplysninger fra den schweiziske banks afdeling, som International Consortium of Investigate Journalists har fået adgang til.

HSBC-listen rummer i alt 106.458 kunders data om deres indestående på i alt 666 milliarder kroner i 2006-2007. Der optræder 329 danskere på listen, der tilsammen havde 4,8 milliarder kroner stående i HSBC i Schweiz.

Skatteministeren har nu beordret Skat om at få listen udleveret fra Frankrig. I et skriftligt svar til tv2.dk skriver skatteministeren, at det undrer ham at man ikke bad om de lækkede skatteoplysninger, da det var muligt.

Skatteministeren udtaler:

”Både SKATs direktør og jeg selv undrer os over, at man ikke bad om at få skatteoplysningerne udleveret, da man kunne. Derfor er jeg også glad for, at Jesper Rønnow har bedt om at få undersøgt sagen internt i SKAT.”

Både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og endda Socialdemokraternes egen finansordfører Jesper Petersen  kræver nu svar på om det var skatteministerens eller embedsværksets beslutning at droppe efterforskningen af lækagen fra storbanken HSBC i Schweiz.

- Hvad svarer skatteministeren til partierne?

”Jeg forstår, og deler, interessen for, hvad der er op og ned i det her spørgsmål. Det er blandt andet det, den interne undersøgelse i SKAT skal give svar på. Derfor giver jeg også SKAT arbejdsro til at komme til bunds i undersøgelsen," skriver skatteministeren og forsætter:

”Bekæmpelse af skatteunddragelse og skattely er en mærkesag for regeringen. Når jeg har bedt om, at Skat nu indhenter og undersøger oplysningerne fra schweizlækagen til bunds, er det naturligvis også et signal om, at man som skattemyndighed skal have en meget god grund til ikke undersøge lignende oplysninger fremover.”

I nedenstående grafik kan du se en oversigt over de europæiske lande, hvor skattemyndighederne har modtaget listen i årene mellem 2009 og 2014. Tallene viser hvor mange milliarder skattemyndighederne foreløbig har indhentet.

Udover de europæiske lande har Candada indhentet 1, 3 milliarder kroner og Indien 3,3 milliarder kroner. Beløbet i Argentina er ukendt.