Politik

Røde partier vil have asylansøgere i job efter få uger

SF-forslag om hurtigt at få asylansøgere i job får opbakning i rød blok. DF og Venstre er kritiske.

Alle partier i rød blok er - kort før regeringen ventes at præsentere sit integrationsudspil - enige om at gøre det nemmere for asylansøgere, der lige er kommet til landet, at tage et job og bruge de kompetencer, som de har.

Det skriver Jyllands-Posten.

Helt konkret foreslår SF med opbakning fra Enhedslisten og Socialdemokraterne, at asylansøgernes kompetencer afklares allerede i løbet af få uger, og at der oprettes jobbørser, der kan skabe kontakt mellem flygtninge og virksomheder.

Samtidig ønsker partierne, at flygtninge, der kommer i arbejde, får mulighed for at bosætte sig i den kommune, hvor de har fået job - selv hvis denne kommune i forvejen har en høj andel af flygtninge.

- De syriske flygtninge har arbejdsmarkedserfaring og uddannelse i bagagen. Og vi kommer ikke til at sende dem hjem inden for en overskuelig fremtid. Derfor skal vi have dem ind på et spor, hvor de er selvforsørgende, mener SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, ifølge Jyllands-Posten.

I dag bliver flygtninge, der får ophold i Danmark, fordelt i landets kommuner og skal igennem et tre år langt integrationsprogram, før de frit kan flytte.

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne er positivt stemt over for SF-forslaget, og De Radikale er "åbne over for at diskutere" det. Men i oppositionen er både Dansk Folkeparti og Venstre stærkt skeptiske.

- Forslaget er en vilkårsforbedring, som gør det mere attraktivt at søge til Danmark, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra integrationsordfører Martin Geertsen (V).

- Regeringen taler med to tunger. Den ene dag er man hård i retorikken, og den næste dag giver man opbakning til et forslag, som er en lempelse, mener han.