Politik

Engells overblik: Bovlam Corydon tabte TV 2-debat til LA med 0-5

Hvem vandt debatten om LA's økonomiske politik på TV2 i aftes – finansminister Bjarne Corydon eller Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen? Debatten på Nyhederne blev et forrygende nederlag for Bjarne Corydon, der tabte 5-0 til Liberal Alliances Anders Samuelsen. Finansministeren blev jo nærmest slået i gulvet og kom slet ikke til orde med noget, der bare mindede om meningsfyldte svar. Han fremstammede nogle ligegyldigheder, men kom aldrig i nærkamp med Samuelsen, der langede den ene verbal-øretæve ud mod Corydon efter den anden uden at blive effektivt modsagt.  Corydon og regeringen skal være glad for, der ikke var fem dage til valget. Jeg har aldrig oplevet en finansminister så bovlam som i den debat.

Hvad handlede opgøret mellem Corydon og Samuelsen om? Sagen handler om, at Finansministeriets embedsmænd har gennemført beregninger på Liberal Alliances økonomiske politik og er kommet frem til, at man ved bl.a. at fjerne topskatten, fastfryse grundskylden og en markant lempelse af skatten for de laveste indkomstgrupper kan give landet 124.000 nye jobs de næste år og en vækst på 108 mia. kr. Det hele skal bl.a. finansieres med betaling for lægebesøg og på skadestuen.

Hvorfor er denne sag vigtig? Fordi Corydons svar jo i den grad bliver brugt af Anders Samuelsen og LA som bevis på, at de har den rigtige politik, mens regeringen er gået i stå. Samuelsen fik det til at fremstå som om en meget beskeden betaling af læge- og skadestuebesøg kan dække de enorme udgifter, der vil være med skattelettelser og fastfrysning af ejendomsskatter. Regnestykket er jo meget større, men det fik Corydon overhovedet ikke sagt. Han mumlede noget om, at regeringen tager hensyn til helheden og det sociale, men fik aldrig givet konkrete svar på Samuelsens raketskyts. Det var simpelthen en finansminister, der blev slået ud. Corydon holdt sig til nogle helt generelle og ligegyldige bemærkninger, mens Samuelsen bankede løs og til sidst opfordrede han tilmed Corydon til at samarbejde om LA's politik.  Corydon blev jo totalt ydmyget uden at kunne svare igen. Jeg har aldrig set noget lignende. Den socialdemokratiske folketingsgruppe må i dag være i chok.

Hvor stor betydning får dette for LA? For Anders Samuelsen kommer denne debat på det bedst tænkelige tidspunkt. LA har haft nogle svage meningsmålinger med resultater under selv De Konservatives. Så denne sag, og det fokus der nu er på LA, kan give dem noget vind i sejlene. Og i hvert fald viste debatten mellem Samuelsen og Corydon, at Liberal Alliances leder kan levere nogle dybe stød, når han går til stålet.

Og hvad med Corydon? Han skal virkelig tage sig sammen. Hans indsats i aftes var langt under niveau. Hvis det havde været et indslag under valgkampen, havde det kostet Socialdemokraterne dyrt. En socialdemokratisk finansminister kan ikke komme så svagt ud af en debat med LA's leder, som det vi oplevede i går. Corydon må tage en tur i træningslejr, inden han stiller op igen.

Engells overblik

"Engells overblik" er skrevet af Hans Engell selv og bringes løbende her på tv2.dk.

Hans Engell er tidligere forsvars- og justitsminister, formand for Det Konservative Folkeparti og chefredaktør på Ekstra Bladet. De seneste år har Hans Engell markeret sig som en af Danmarks mest fremtrædende politiske kommentatorer.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter