Politik

Venstre: Familier kan gøre asyltal markant større

Regeringen forventede op mod 20.000 asylansøgere i Danmark sidste år, men tallet endte noget lavere på 14.815 personer.

Men selvom tallet er lavere end tidligere ventet, er det stadig næsten dobbelt stå stort som i 2013, og tallet kan endda gå hen og blive "en hel del større", mener medlem af Folketinget for Venstre, Jakob Engel-Schmidt.

Han henviser til et svar fra Justitsministeriet i efteråret. Her lød det, at hele 72 procent af asylansøgerne i 2014 kom alene til Danmark - altså uden nogen familiemedlemmer.

- Mange af de her mennesker vil selvfølgelig gerne have deres familier til Danmark, og det betyder, at vi næste år kan se frem til markant flere ansøgninger om familiesammenføringer. Så det her tal på små 15.000 kan lynhurtigt blive markant større, siger Jakob Engel-Schmidt til TV 2 NEWS.

I 2013 kom kun 56 procent af asylansøgerne til Danmark uden familie.

Flere ansøgninger i 2014 - men ikke tilladelser

Ifølge Venstre-politikeren er der ikke tale om rent gætværk, når han siger, at en større andel enlige flygtninge vil betyde flere familiesammenføringer.

- Når man spørger Justitsministeriet om det, siger de, at historikken viser, én mand eller kvinde tæller for én til. Og kommer der 5000 enlige flygtninge, kommer der ofte 5000 flere i forbindelse med at man får tilkendt familiesammenføring, siger Jakob Engel-Schmidt.

Allerede i 2014 steg antallet af ansøgninger om familiesammenføringer da også drastisk, viser de nye tal fra Udlændingestyrelsen. Fra 7.215 forrige år til 12.141 sidste år.

Men antallet af tilladelser til familiesammenføringer er til gengæld ikke steget tilsvarende i perioden. 5.112 fik tilladelser i 2013 og 5.716 i 2014. Antallet af afslag er kun faldet med cirka 200.

V: For tidligt at glæde sig

Socialdemokraternes politiske ordfører Ole Hækkerup fortalte tidligere torsdag, at regeringens udspil har medvirket til, at antallet af asylansøgere blev lavere end ventet.

-  Jeg tror, at en helt afgørende forklaring er det forslag til stramning, som regeringen fremlagde, og vi kan se, at i månederne efter det forslag begyndte antallet af asylansøgere med det samme at falde, fortalte Ole Hækkerup til TV 2 NEWS.

Men ifølge Jakob Engel-Schmidt er det for tidligt at glæde sig over tallet. Han fastholder, at tallet vil blive større, og derfor mener han, det fortsat er problematisk, at det er blevet for attraktivt at komme til Danmark.

- Frem for alt bærer regeringen et stort ansvar for, at det er blevet mere attraktivt at komme til Danmark. Derfor er det også dybt beklageligt for debatten, at Ole Hækkerup bryster sig af, at man er gået fem skridt frem og nu har taget et enkelt tilbage, siger Jakob Engel-Schmidt.