Politik

Gem din regning: Løkke varsler fradrag med tilbagevirkende kraft

Bliver Lars Løkke Rasmussen statsminister efter næste folketingsvalg skal håndværkerfradraget genindføres og det endda med tilbagevirkende kraft.

Derfor kan det være en rigtigt god idé at gemme kvitteringerne for det håndværkerarbejde, du får lavet der hjemme det næste stykke tid.

Sådan lyder det fra Venstres formand og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen under et besøg hos en tømrervirksomhed i Vejen.

Håndværkerfradraget blev ellers afskaffet ved årsskiftet, men kommer folketingsvalget inden sommerferien, garanterer Venstre, at de danskere, der siden årsskiftet har fået foretaget renoveringer af deres bolig, vil få et skattefradrag med tilbagevirkende kraft. Hvis altså blå blok kommer til magten.

- Står det til mig, vil det være sådan, at kommer valget i foråret, genindfører vi den ordning med virkning fra 1. januar 2015, så derfor skal man gemme sine kvitteringerne derude, siger Lars Løkke Rasmussen.

Lover genindførsel trods uenighed i blå blok

Selvom både Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti gerne ser håndværkerfradraget genoplivet, er der ikke helt enighed i blå blok.

På sin Facebook-profil skrev Liberal Alliances partiformand i for mindre end tre uger siden, at håndværkefradraget bidrager til omfordeling på"den ikke ret sympatiske måde", da det ikke er alle, der kan få del i det.

TV 2 har onsdagværet i kontakt med Anders Samuelsen, der i forhold til den nye melding fra Lars Løkke Rasmussen er noget mere ordknap end tidligere på måneden. 

- Den tager vi efter valget, siger han.

Du kan se hele Anders Samuelsen Facebook-status fra den 3. januar her: 

Adspurgt om han trods uenighederne kan love, at håndværkerfradraget bliver genindført, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Ja, det mener jeg godt, at jeg kan love. Vi er tre borgerlige partier, som jeg forstår det, der ønsker den her ordning indført igen. Så skal vi lige have overbevist Liberal Alliance, men det tror jeg nu på, at hvis vi tre lægger vægt på det, kommer den her ordning selvfølgelig igen.

Skaber 5000 jobs?

Håndværkefradraget betød indtil årsskiftet, at man kunne få et skattemæssigt fradrag på 15.000 kroner om året inklusiv moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse af bopæl. Håndværksarbejdet skulle stå på listen med ydelser, der giver håndværkerfradrag.

Ifølge brancheorganisationen Håndværksrådet var håndværkerfradraget med til at begrænse sort arbejde væsentligt, ligesom det ifølge Håndværksrådets egne beregninger skabte i alt 5000 jobs siden det blev indført 1. juni 2011 af den daværende VK-regering.

Den nuværende regering har flere gange været ude og kritisere håndværkefradraget for at belønne i forvejen velstillede familier, ligesom beregninger fra Skatteministeriet har vist, at jobskabelsen er langt mindre end de 5000 jobs, som brancheorganisationer og Venstre har henvist til.

Lars Løkke holder dog fast i, at det er god idé at genoplive håndværkerfradraget.

- Det (håndværkerfradraget, red.) er med til at få vekslet sorte penge til hvide, holde gang i beskæftigelsen og skabe lærepladser. I dag er der mennesker, der måske undlader at lave renovationsarbejde, fordi de ikke har økonomien til det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Håndværkerfradraget blev indført den 1. juni 2011 af den daværende VK-regering og skulle kun gælde til og med 31. december 2012. Den nuværende regering har videreført ordningen til 2013 og 2014.

Sådan fungerede håndværkefradraget

Har du fået lavet arbejde i din bolig, der kan gå ind under håndværkerfradraget, kan du fradrage op til 15.000 kroner per voksen person i husstanden. Fradrager du det maksimale beløb på 15.000 kroner sparer du cirka 5.000 kroner i skat.

Ægtepar eller samboende kan fradrage i alt 30.000 kroner og på den måde kan de spare 10.000 kroner i skat.

Det er håndværkernes arbejdsløn, du kan fradrage.

Håndværkerfradraget gælder kun for arbejde udført inden 1. januar 2015. Har du endnu ikke betalt for håndværksarbejdet, der blev udført inden nytår, skal arbejdet betales senest den 28. februar 2015, hvis du vil have del i fradraget.