Politik

Thorning-portræt på vej – men skal ikke hænge i Folketinget

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt skal portrætteres, og det bliver kunstneren Peter Martensen, der skal stå for maleriet.

Det er dog ikke statsministeren selv, der har bestilt portrættet, så hun fremover kan hænge på Christiansborg vægge ved siden af landets tidligere statsministre.

Initiativet kommer derimod fra Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i anledningen af at 2015 er 100-året for grundlovsændringen, som gav kvinderne valgret.

- Initiativet til maleriet kommer fra os og vi er glade for, at Helle Thorning-Schmidt har sagt ja til at blive portrætteret. Vi taler om landets første kvindelige statsminister, så det er en fin måde at markere de 100 år på, siger museets direktør Mette Skougaard til tv2.dk.

Tirsdag var 61-årige Peter Martensen til stede i den såkaldte diplomatloge i Folketinget, hvor han tegnede skitser af Helle Thorning-Schmidt under den ugentlige spørgetime.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Peter Martensen har æren af at portrættere en statsminister. Tidligere har Venstres Poul Hartling, der var statsminister fra 1973-74, været under Martensens kyndige pensel. Og også Erling Olsen, tidligere formand for Folketinget, er blevet malet af Martensen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

- Vi har overvejet det meget grundigt, og vi har valgt Peter Martensen, fordi vi synes, han er den rigtige kunstner til opgaven. Valget er til dels baseret på hans erfaring og den måde han maler på, siger Mette Skougaard.

Der er tradition for, at tidligere statsministre bliver portrætteret og deres billede hængt op i Folketinget – men først, når de er forhenværende.

Den seneste er derfor Anders Fogh Rasmussen, hvorimod Lars Løkke Rasmussen håber på et comeback og derfor endnu ikke malet. Måske også derfor understreger museumsdirektøren, at det er deres initiativ og ikke Helle Thorning-Schmidts.