Politik

Thorning: Det er et angreb på ytringsfriheden

Statsminister Helle Thorning-Schmidt udtrykker sorg, vrede og forfærdelse overfor det terrorangreb, der onsdag formiddag ramte det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Der er endnu ikke fuldt overblik over begivenhederne i Paris, men du kan følge dækningen minut-for-minut her.

- Forsvarsløse og uskyldige mennesker er blevet ofre i hvad der tegner til at være angrebs på ytringsfriheden, siger statsministeren på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Helle Thorning-Schmidt fordømmer gerningsmændene bag angrebet, som hun kalder brutalt og hensynsløst. Samtidigt hylder hun det franske samfund.

- Det franske samfund er åbent og demokratisk og baseret på en fri og kritisk presse, det er værdier, der ligger dybt i os alle sammen, og som man derfor kan regner med, at vi alle værner om.

- Det er de værdier, der gør Frankrig til et stærkt samfund, og som også vil være grobund for Frankrig, når de skal igennem et anslag som det her. Det er derfor, de kan modstå et anslag som det her, siger hun.

- I dag er vi alle fulde af medfølelse over for de mennesker, der måtte lade livet, for deres familier og efterladte og vores medfølelse går også til hele det franske folk, der på en meget, meget mørk dag kan regne med  danskernes medfølelse og selvfølgelig også, at vi står på deres side i forsvaret for ytringsfriheden.

Helle Thorning-Schmidt fortalte desuden på pressemødet, at terrorangrebet i Paris understreger, at der også er trussel mod Danmark. Hun har dog stor tillid til, at de danske myndigheder og politiet yder den sikkerhed, der er behov for, siger hun.

Lidegaard: Jeg er rystet

Udenrigsminister Martin Lidegaard fordømmer ligeledes angrebet.

- Jeg er rystet over angrebet i Paris og min dybeste medfølelse går til ofrene for denne handling og deres familier, til medarbejderne på Charlie Hebdo og til Frankrig. Fra dansk side er der fuld solidaritet med Frankrig i denne svære tid. 

- Regeringen fordømmer på det kraftigste denne terrorhandling. Vi kender ikke de fulde detaljer eller motiv endnu, men det er i alle tilfælde afskyeligt, at nogle kan finde på at gribe til vold mod frie medier. Der er tale om et hårdt og helt uacceptabelt angreb på vores ytringsfrihed. Det er afgørende, at vi insisterer på, at ytringsfriheden er ukrænkelig.”

Andre danske politikere står også i kø for at fordømme angrebet. Læs mere her.

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.