Politik

Kjærsgaard kræver handling efter skyderi: Kan ende i ragnarok

- Det er rædsomt, og vi er alle sammen rystede

Sådan lyder den første reaktion fra Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard efter et skyderi på det satiriske franske ugeblad Charlie Hebdos redaktion i Paris.

11 personer meldes indtil videre dræbt, men skal et lignende attentat undgås i fremtiden, er det ikke nok bare at fordømme, mener Pia Kjærsgaard.

- Jeg synes bare ikke, det er nok at sige, at det er rædsomt, og at vi er rystede. Vi er simpelthen nødt til at gribe til handling, og vi må bakke alle op om dem, der bruger ytringsfriheden, uanset på hvilken måde den bliver brugt. Vi må ikke sætte nogen grænser.

- Vi bliver nødt til at sætte handling bag ordene, ellers går der 14 dage, og så falder det lidt til ro, ind til der sker en ny ting, siger hun.

Med handling henviser Pia Kjærsgaard blandt andet til Grimhøjmoskéen i Aarhus, som Dansk Folkeparti mener bør lukkes, da den ifølge partiet er med til at opildne til terror.

- Det er ikke nok at udtale fordømmelse, vi er nødt til at sige, at det ikke går, for ellers ender den vestlige verden i ragnarok, siger Pia Kjærsgaard der understreger, at hun ikke kan være sikker på, hvem gerningsmændene er, men at meget tyder på, at det er et angreb mod den journalistisk linje på satiremagasinet. 

Søren Pind: Rystende og forfærdeligt

Hos Venstre er udenrigsordfører Søren Pind ligeledes forfærdet over angrebet.

- Det er dybt rystende og forfærdeligt, at de her ting foregår. Vi er ikke ukendt med dem og har set dem i stigende grad. Folk tager sig selv til rette på den måde i forhold til de demokratiske samfund, hvor de så er uenige i det ene og det andet, det er alt fra Breivik til andre former for terrorrister. Det er stødende, rystende og forfærdeligt, siger Søren Pind til TV 2 News.

Søren Pind vil i modsætning til Pia Kjærsgaard ikke gå ud og kræve politisk handling lige nu, da han vil vente til det præcist er blevet opklaret, hvad der er foregået i forbindelse med skyderiet.

- Men jeg kan næsten ikke komme i tanke om noget mere fejt og gement, end at man over for folk, der beskriver verden, som de ser den - også i satiriske termer - begår sådanne handlinger. Det er noget af det mest kostbare, at man kan ytre sig og diskutere, og det er forfærdeligt undergravende, når sådan noget her sker, siger han.

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.