Politik

Johanne Schmidt-Nielsen om attentat: Hæsligt og uforståeligt

- Hæsligt og uforståeligt.

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen efter attentatet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris, hvor 12 personer indtil videre har mistet livet efter at være blevet angrebet af bevæbnede mænd.

- Der findes vel ikke ord, som beskriver, hvor hæsligt og uforståeligt det er, at der er nogen, der er så syge i hovedet, at de kan finde på at gå ind på en redaktion og henrette mennesker på den her måde. Oven i købet på grund af nogle tegninger, siger Johanne Schmidt-Nielsen til TV 2 News.

Hun mener, at attentatet er et angreb på demokratiet og ytringsfriheden.

- Den stærkeste måde at reagere mod de her usle ekstremister er ved aldrig nogensinde at underlægge sig truslerne fra eller frygten for dem, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.