Politik

Udlændingestyrelsen langer ud efter sygemeldt kritiker af Eritrea-rapport

Udlændingestyrelsen fremlægger til aften uddrag af en hidtil hemmeligholdt mailkorrespondance, som ifølge styrelsen sår tvivl om den kritik, der er blevet fremført af en af Eritrea-rapportens skarpeste kritikere - den nu sygemeldte chefkonsulent Jens Weise Olesen.

Mailkorrespondancen er lækket til flere medier – herunder TV 2 – samme dag som selvsamme korrespondance ud fra personalemæssige hensyn var redigeret væk i den reviderede rapport, som er godkendt af justitsminister Mette Frederiksen (S). Udlændingestyrelsen ønsker ikke at svare på uddybende spørgsmål om den fremsendte mail, derfor er det uklart i hvilken sammenhæng mailen indgår.

Af korrespondancen fremgår det, at Weise Olesen selv bakkede op om den konklusion, at asylansøgere fra Eritrea kan sendes tilbage til det afrikanske land uden at frygte fængselsstraf og tortur.

Mailkorrespondancen er dateret til den 19. oktober – ifølge Udlændingestyrelsen et par dage efter, at den danske ’fact-finding-mission’ vendte hjem fra Eritrea.

Her spørger kontorchef Jakob Dam Glyngstrup de to hjemvendte embedsmænd, om der er ”kommet oplysninger frem som modsiger”, at personer som er udrejst fra Eritrea illegalt, kan tage hjem på ferie.

Svaret fra Jens Weise Olesen – der altså netop er vendt hjem fra Eritrea – er klart:

”Der er masser af personer der er udrejst illegalt og som kommer hjem på besøg efter de har betalt skat og har skrevet under på et angrebrev” skriver han blandt andet.

”Vi fik igen bekræftet at man ikke driver unge mennesker i langvarigt fængsel blot fordi de har unddraget eller er deserteret”.

Kontorchefen gør det i sin mail klart, at han dagen efter skal drøfte Eritrea-undersøgelsens foreløbige konklusioner med Dansk Flygtningehjælp, og i den forbindelse er Jens Weise Olesens budskab også klart:

”DF (Dansk Flygtningehjælp, red.) skal slappe af, for vi har altså ikke været i Nordkorea eller bare noget der ligner”, skriver han.

Jens Weise Olesen har de seneste uger været særdeles hård af sin kritik af rapporten i offentligheden – blandt andet i forhold til rapportens konklusion om, at eritreere, der var illegalt udrejst, kunne vende hjem uden at frygte hårde straffe:

”… under rejsen, mens vores kontorchef var med, fik vi f.eks. at vide af nogle af kilderne, at hvis man som hjemvendt eritreer betalte to procent af sin løn i skat og underskrev et såkaldt angrebrev, kunne man godt vende hjem. Normalt vil vi forsøge at efterprøve sådan en oplysning. Men i stedet for at lede efter dokumentation og spørge ind fik vi at vide, at nu kunne vi godt rejse hjem. Vi havde, hvad vi skulle bruge, sagde vores chef,” lød det fra Jens Weise Olesen i et interview med Berlingske.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jens Weise Olesen, men til Berlingske siger han om den offentliggjorte mailkorrespondance:

"Jeg kan godt se, at det ikke ser kønt ud, og det kan bruges imod mig. Men den er altså blot en uformel oplysning til min chef, som skulle bruge den til en referencegruppe. Det ændrer ikke ved, at jeg på ingen måde kan acceptere den måde, man skruede hele rapporten sammen på. Det var jeg uenig i dengang, og det er jeg uenig i dag," siger Jens Weise Olesen.

Han mener, at Udlændingestyrelsen forsøger at blande æbler og pærer. Den gruppe, som Jens Weise Olesen refererer til i mailen er eritreere med udenlandsk pas, som jævnligt flyver tilbage til hjemlandet. I e-mailen står der netop »hjem på besøg.«

"Mens vi var i Eritrea, oplevede vi, at flyene var fulde af eritreere fra Kairo og Istanbul, men det er altså folk, som rejser ud og ind. Flere af dem har fået statsborgerskab i andre lande. De har jo intet at gøre med asylansøgere i Danmark, hvoraf mange kommer uden pas og nogle helt uden identitetspapirer," siger Jens Weise Olesen til Berlingske..

Han mener derfor, at det er misvisende af styrelsen at lægge mailkorrespondancen frem for at det til fremstå, som om han var enig med ledelsen.

Herunder kan du læse hele det offentliggjorte udpluk af mailkorrespondancen.