Politik

Engell om Eritrea-sagen: Hvem satte asylansøgninger i bero?

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er tilfreds med den supplerende redegørelse, som hun onsdag modtog fra Udlændingestyrelsen i sagen om den omstridte rapport om forholdene i Eritrea.

Der er dog fortsat et hængeparti, som ministeren med garanti vil blive spurgt om, når Mette Frederiksen torsdag skal i samråd om sagen, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Han påpeger, at der i den første redegørelse, som Mette Frederiksen modtog fredag i sidste uge, bliver omtalt et møde mellem Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen den 12. august 2014.

Dagen efter kan vi se, at man beslutter sig for at sætte godkendelse af asylansøgninger fra folk fra Eritrea i bero – man færdigbehandler dem ikke, før man ved mere om situationen. Dér må man bare sige: Hvad er det egentlig for et grundlag, at man træffer den beslutning på baggrund af? Hvem traf beslutningen, spørger Hans Engell.

Det var i øvrigt samme dag den tidligere justitsminister, Karen Hækkerup, i et interview med TV 2 sagde, at Udlændingestyrelsen på hendes initiativ sendte en fact finding mission til Eritrea – en udtalelse, som Hækkerup efterfølgende har beklaget, fordi det ifølge Karen Hækkerup i virkeligheden var Udlændingestyrelsen, der tog initiativ til missionen.

Ifølge Hans Engell er Mette Frederiksen "af krogen i denne her sag i løbet af kort tid," men det er ikke ensbetydende med at udlændingedebatten også vil stilne af, siger han:

- Det kan godt være, at Eritrea-sagen begynder at lukke lidt ned, men tilbage står, at det gør den generelle udlændingepolitiskedebat ved Gud i himlen ikke.