Politik

- Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål. Rapporten bør trækkes tilbage, og ombudsmanden går nu forhåbentlig ind i sagen.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, efter at Udlændingestyrelsen nu har afleveret sin redegørelse samt en supplerende udtalelse om den meget omdiskuterede og udskældte Eritrea-rapport.

- Jeg må sige, at jeg håber ombudsmanden går ind i den her sag for at vurdere, hvad det er, der er foregået. Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, ikke mindst i forhold til de embedsmænd, som tilsyneladende har forsøgt at råbe vagt i gevær, men som nu er sygemeldte, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Justitsminister Mette Frederiksen har – på baggrund af den supplerende udtalelse fra Udlændingestyrelsen - ellers nu bebudet, at hun ikke har tænkt sig at foretage sig yderligere i sagen.

Minister skal i samråd

Udlændingestyrelsen afviser i den supplerende redegørelse – der blev offentliggjort onsdag - at de har haft en bestemt konklusion for øje, da de i oktober rejste til det afrikanske land for at undersøge, om forholdene i landet var så gode, at Danmark kunne begynde at sende nogle af de mange asylansøgere tilbage hertil.

Den efterfølgende Eritrea-rapport viste – stik imod meldinger fra eksperter og konklusioner fra lignende rapporter fra andre lande – at forholdene i det afrikanske land var sådan, at man faktisk godt kan sende asylansøgere tilbage. Og den konklusion fik blandt andet Johanne Schmidt-Nielsen til at frygte, at man fra de danske myndigheders side bevidst har tegnet et ”rosenrødt” billede af situationen i Eritrea, for at gøre det muligt at sende asylansøgerne tilbage.

Efterfølgende har en af rapportens helt centrale kilder - Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University – protesteret over, hvordan hans udtalelser er blevet brugt i rapporten, og to af Udlændingestyrelsens medarbejdere har ligeledes protesteret over rapporten og er nu sygemeldte.

De forhold har Udlændingestyrelsen fortsat ikke svaret tilfredsstillende på, mener Johanne Schmidt-Nielsen:

- Jeg mener ikke, at Udlændingestyrelsen forholder sig til den alvorlige kritik der har været af rapportens indhold og metode, siger hun og fortsætter.

- Blandt andet FN’s flygtningehøjkommissariat er kommet med en meget, meget alvorlig kritik. Det synes jeg bare de fejer af bordet, uden at forholde sig til det.

Justitsminister Mette Frederiksen er torsdag kaldt i samråd i sagen.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter