Politik

- Jelved gennemskuede ’flertallet’ og blinkede ikke

DR UnderholdningsOrkestret lukker. Det står klart, efter at kulturminister Marianne Jelved tirsdag formiddag meddelte, at hun nu havde besluttet sig for at underskrive en ny public service-kontrakt med DR, som indebærer at DR's beslutning om at lukke det 75 år gamle DR-orkester står ved magt.

Og dermed har kulturministeren vundet den politiske nervekrig, der har været i gang blandt Folketingets kulturpolitikere de seneste uger.

Sådan lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe:

- Det har været en nervekrig mellem et flertal og en minister. Ministeren har stået fast, og hun blinkede ikke, selvom presset på hende voksede.

Flertallet, som består af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, har ellers gentagne gange krævet, at Jelved skulle gå ind i sagen og sørge for, at UnderholdningsOrkestret blev bevaret. Blandt andet kom ministeren i mindretal i Folketingssalen, da flertallet i sidste uge stemte for en vedtagelse, der opfordrede Jelved til at ”fortsætte forhandlingerne” med DR for at få orkestret bevaret. 

Flertallet har nemlig, understreger Anders Langballe, været uenige om, hvordan man skulle finde pengene til at bevare orkestret – altså om DR skulle finde pengene ved at spare andre steder i organisationen, eller om der var behov for at tilføre yderligere midler.

- Det stod jo allerede tidligt i forløbet klart, at det flertal, der tegnede sig mod Jelved, ikke var enige om ret meget andet end at være et flertal, siger Anders Langballe og fortsætter:

- De var ikke enige om, hvordan de ville redde orkestret. Og de er altså nu heller ikke enige om, hvorvidt ministeren skal væltes på denne sag.

Dansk Folkeparti ønsker at vælte Jelveds på baggrund af hendes beslutning om at underskrive kontrakten med DR. Det afviser Enhedslisten imidlertid.

- Og det er lige præcis det, Marianne Jelved allerede fra begyndelsen havde gennemskuet, siger Anders Langballe. 

Analytiker: Jelved viger ikke for bajonetterne

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen beskrev også tidligere i forløbet, hvordan "Marianne Jelveds politiske historie er fyldt med eksempler på, at hun ikke viger for bajonetterne."

- Den konservative Lars Barfoed og Venstres Michael Aastrup Jensen tror, de kan noget, som ikke engang den engelske premierminister Tony Blair eller den tyske kansler Gerhard Schröder kunne i slutningen af det forrige århundrede. Nemlig at overbevise kulturminister Marianne Jelved om, at hun tager fejl, skrev han i sin kommentar. Læs eller genlæs den her.

DR Underholdningsorkestret

  • DR Underholdningsorkestret blev grundlagt i 1939.
  • Orkestret giver koncerter i forskellige musikalske genrer, men laver også musik til blandt andet tv-produktioner, for eksempel til "1864".
  • Siden 1993 har DR Underholdningsorkestret også spillet til de populære slotskoncerter ved Ledreborg Slot på Midtsjælland.
  • Pr. 1. september var der 42 musikere ansat i DR Underholdningsorkestret, hvor ungareren Adam Fischer er chefdirigent.
  • 8. september 2014 offentliggjorde DR, at orkestret skal lukke ved nytår som en del af DR's spareplan.

Kilde: DR

/Ritzau

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter