Politik

Johanne Schmidt: Skeletterne vælter ud af skabene

Efter den seneste udvikling bør justitsminister Mette Frederiksen trække den meget omdiskuterede Eritrea-rapport tilbage.

Sådan lyder opfordringen fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, efter at det i dag er kommet frem, at to af de centrale danske embedsmænd, der har været sendt afsted til det afrikanske land, nu er sygemeldt, efter at de internt har protesteret over, hvordan deres informationer er blevet anvendt i rapporten.

- Det virker som om, at jo flere dage, der går, jo flere skeletter vælter simpelthen ud af skabene, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Mette Frederiksen har på baggrund af den seneste udvikling krævet en lyn-redegørelse fra Udlændingestyrelsen, men det er langt fra nok, mener Johanne Schmidt-Nielsen:

- Jeg synes det er positivt, at Mette Frederiksen nu kræver en redegørelse. Men jeg må sige, at jeg faktisk synes, at hun burde trække rapporten tilbage, indtil vi finder ud af, hvad der er hoved og hale i det her.

Det er ikke mere end en uge siden, at en af rapportens øvrige hovedkilder, professoren Gaim Kibreab, langede hårdt ud efter rapporten, fordi han føler sig "misbrugt" og "forrådt".

Fængsel og tortur eller en ekstra skat?

Den meget omdiskuterede Eritrea-rapport er blevet til på baggrund af en såkaldt ”fact finding mission”, der blev sendt afsted af de danske myndigheder, fordi Danmark i løbet af sommeren oplevede en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra det afrikanske land.

Rapporten, der nu ligger klar, konkluderer, at borgere, der er flygtet fra Eritrea, frit kan rejse hjem ved at lave et såkaldt angerbrev og betale en ekstra skat på to procent af årsindkomsten. Den konklusion strider mod, hvad tidligere rapporter fra blandt andet Amnesty, FN, USA og Storbritannien har konkluderet:

- Du kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage, har det lydt fra professoren Gaim Kibreab.

- De vil i langt de fleste tilfælde blive fængslet og torteret

Mistanke

Johanne Schmidt-Nielsen frygter, at man fra de danske myndigheder bevidst har tegnet et ”rosenrødt” billede af situationen i Eritrea, for at gøre det muligt at sende flygtninge tilbage til det afrikanske land:

- Det er klart, at man får den mistanke. Når Danmark siger; hov, der kom mange flygtninge hertil fra Eritrea, lad os undersøge, hvorfor de kommer - og Udlændingestyrelsen så kommer hjem med en rapport, som siger det stik modsatte af alle andre. Som tegner et markant mere rosenrødt billede af sikkerhedssituationen i Eritrea. Så kan man jo ikke lade være med at tænke; har man skønmalet billedet af, hvad der foregår i Eritrea, for at kunne få sendt de flygtninge hjem? siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

- Det kan vi jo ikke vide noget om. Jeg synes bare, at når sådan en mistanke opstår, så bliver man nødt til at trække rapporten tilbage.

Ifølge Berlingske genoptager Udlændingestyrelsen på mandag sagsbehandlingen for de mange hundrede asylansøgere fra Eritrea. En sagsbehandling, der har været sat i bero, fordi man har afventet rapportens konklusioner.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter