Politik

Efter sygemeldinger: Mette F kræver svar om omstridt asyl-rapport

Justitsminister Mette Frederiksen kræver nu svar fra Udlændingestyrelsen, efter den dramatiske udvikling i sagen om den omstridte Eritrea-rapport. 

- Der er på det seneste rejst alvorlig kritik af Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea. Jeg har derfor besluttet at bede styrelsen om en redegørelse for forløbet omkring udarbejdelsen af rapporten. Jeg har bedt om, at redegørelsen foreligger hurtigst muligt, meddeler ministeren i et skriftligt svar til tv2.dk.

To af de centrale danske embedsmænd, der har været sendt afsted til det afrikanske land, er nu sygemeldt, efter at de internt har protesteret over, hvordan deres informationer er blevet anvendt i rapporten.

Derudover har en af rapportens øvrige hovedkilder, professoren Gaim Kibreab, undsagt rapportens konklusioner, der kort sagt går ud på, at borgere, der er flygtet fra Eritrea, frit kan rejse hjem ved at lave et såkaldt angerbrev og betale en ekstra skat på to procent af årsindkomsten. Den konklusion strider imod mod, hvad tidligere rapporter fra blandt andet Amnesty, FN, USA og Storbritannien har konkluderet. Ifølge Gaim Kibreab risikerer flygtninge, der bliver sendt tilbage til Eritrea, fængselsstraf og tortur.

Eritrea-rapporten er blevet til på baggrund af en såkaldt ”fact finding mission”, der blev sendt afsted af de danske myndigheder, fordi Danmark i løbet af sommeren oplevede en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra det afrikanske land.

Ifølge Berlingske.dk genoptager Udlændingestyrelsen på mandag sagsbehandlingen for de mange hundrede asylansøgere fra Eritrea. En sagsbehandling, der har været sat i bero, fordi man har afventet rapporten, der skulle give et billede af, om det er sikkert at sende flygtninge retur til det afrikanske land.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter