Politik

Oppositionen: Terror skal koste statsborgerskab

Onsdag fremlægger Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative et fælles udspil, der blandt andet skal dæmme op for danske unges lyst til at kæmpe for Islamisk stat.

- Det nye i forslaget er spørgsmålet om, hvad man gør ved mennesker, der har deltaget i terrorhandlinger. Der forslår man fra oppositionens side at tage statsborgerskabet fra folk, som har deltaget i terrorhandlinger, siger Knud Brix, der er TV 2's reporter på Christiansborg.

Han fortæller, at man godt kan fratage folk deres statsborgerskab, som det ser ud i dag, men kun hvis de ikke bliver statsløse.

- Det nye er, at man skal kunne fratage statsborgerskabet fra folk - også selvom de bliver statsløse, siger Knud Brix.

Martin Geertsen, der er integrationsordfører for Venstre, præsenterede onsdag forslaget sammen med resten af oppositionen.

- Vi synes, at det at få et dansk statsborgerskab, det er en belønning og et privilegium. Og når man kommer ind her i landet, og begår terror et eller andet sted i landet, så skal man ikke belønnes med et statsborgerskab – og har man fået det, skal man fratages det igen.

- Vi skal til at undersøge konsekvensen, hvis det her bliver implementeret. Det er jo, at enten ryger man ud af landet, ellers bliver man her på tålt ophold.

Men vi har underskrevet en statsløse konvention. Så skal man vel træde ud af den, før det her kan træde i kraft?

- Jeg synes, at der er behov for at starte en grundlæggende debat om de her konventioner, som blev beskrevet på en tid, som er en helt anden end i dag, siger Martin Geertsen.