Eritrea varsler straf til hjemvendte flygtninge fra Norden

Danske myndigheder lægger an til at udvise flygtninge til Eritrea, men nu varsler Eritreas nordiske repræsentant straf til de flygtninge, der vender tilbage til det østafrikanske land. Det skriver Politiken tirsdag.

Ifølge en omdiskuteret rapport fra Udlændingestyrelsen kan desertører og militærnægtere fra Eritrea frit vende tilbage, hvis de på forhånd underskriver et såkaldt angrebrev og betaler en ekstra skat på to procent af årsindkomsten, selv om de er flygtet fra militærtjeneste.

Men Eritreas repræsentant i Norden, Yonas Manna Bairu, siger, at flygtningene ved at underskrive brevet reelt også skriver under på, at de modtager en straf efter hjemkomsten til Eritrea.

- De skal stå over for retten eller militæret. Men først på et senere tidspunkt. De skal stå til regnskab for de lovovertrædelser, de har begået i Eritrea, siger Yonas Manna Bairu til Politiken fra Eritreas ambassade i Sverige.

Ifølge ham er det op til militæret og en dommer at finde en egnet straf.

- Enten skal han betale en bøde eller udføre samfundstjeneste. At smide folk i fængsel er ikke profitabelt, siger han.

Rapporter fra blandt andet Amnesty, FN, USA og Storbritannien peger imidlertid på, at der venter mange desertører en yderst hård straf, når de vender til Eritrea.

Og ekspert på området, professor Gaim Kibreab fra London South Bank University, sagde søndag til Ritzau, at man "kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage".

Han forklarer, at mange flygtninge fra Eritrea har forladt landet, fordi de ikke ønsker at tjene i hæren, og at det anses for at være landsforræderi. Og han kender kun et par stykker, der er vendt hjem, uden at det har fået konsekvenser.

- Det drejer sig om personer, der har fået dansk statsborgerskab, og som har gode forbindelser til regeringen i Eritrea. Det drejer sig altså ikke om flygtninge og asylansøgere. De vil i langt de fleste tilfælde blive fængslet og torteret, fastslog professoren.