Professor: Flygtninge vil blive fængslet i Eritrea

Asylans√łgere risikerer tortur, hvis de danske myndigheder sender dem hjem til Eritrea, siger professor.

Langt st√łrstedelen af de 2200 personer fra Eritrea, der i √•r har s√łgt asyl i Danmark, vil v√¶re i stor fare, hvis de vender hjem til det lille √łstafrikanske land.

Det fastsl√•r Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University, og som s√łndag har trukket sit navn tilbage fra Udl√¶ndingestyrelsens Eritrea-rapport, fordi han f√łler sig "misbrugt" og "forr√•dt".

Rapporten konkluderer - p√• baggrund af udtalelser fra Gaim Kibreab - at asylans√łgere med et s√•kaldt angrebrev og en ekstra skat p√• to procent af √•rsindkomsten frit kan rejse hjem, selvom de er deserteret fra h√¶ren.

Men det er ganske enkelt ikke rigtigt, fastslår professoren.

- Du kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage. Der vil være enkelte undtagelser, hvis de eksempelvis har gode forbindelser til regeringen. Men langt de fleste vil formentlig blive fængslet, siger professoren til Ritzau.

Han forklarer, at mange flygtninge fra Eritrea har forladt landet, fordi de ikke √łnsker at tjene i h√¶ren, og at det anses for at v√¶re landsforr√¶deri.

- Jeg kender kun til to eller tre personer, der er vendt hjem, uden at det har fået konsekvenser. Det drejer sig om personer, der har fået dansk statsborgerskab, og som har gode forbindelser til regeringen i Eritrea.

- Det drejer sig alts√• ikke om flygtninge og asylans√łgere. De vil i langt de fleste tilf√¶lde blive f√¶ngslet og torteret, fastsl√•r professoren.

I det hele taget er Gaim Kibreab chokeret over, hvordan de danske myndigheder har fortolket hans budskaber.

- De har ikke fejlciteret mig, men de har klippet i mine budskaber og sat dem ind i forkerte sammenhænge for at styrke deres synspunkter. De har udeladt så mange ting og brugt så mange anonyme kilder.

- Jeg ville dumpe rapporten, hvis det var en f√łrste√•rsstuderende, der havde afleveret den til mig, siger professoren.

I sommeren 2014 oplevede Danmark en meget pludselig stigning i antallet af asylans√łgere fra Eritrea.

Det var p√• den baggrund, at Udl√¶ndingestyrelsen tidligere p√• √•ret begav sig ud p√• en s√•kaldt "fact finding mission" for at vurdere, hvor stabil situationen i Eritrea er, og om nogle af de mange asylans√łgere kunne vende hjem, selvom de har s√łgt asyl i Danmark.