Tyrkisk minister: Ikke retfærdigt at give os skylden i Hedegaard-sagen

NĂĄr den danske regering bliver ved med at kritisere Tyrkiet for at løslade den mistænkte attentatmand for drabsforsøget mod forfatter og islamkritikker Lars Hedegaard, sker det udelukkende  af populistiske grunde for at 'lefle for offentligheden'.

Det siger den tyrkiske minister for EU-anliggende, Volkan Bozkir, ifølge avisen Zaman.

- Den mistænkte er blevet løsladt efter rettens beslutning, og han er forsvundet. Det er ikke retfærdigt at give Tyrkiet skylden, sagde den tyrkiske minister under et officielt besøg i Sverige og tilføjede senere:

- Det strammer fra det pres, som dansk, intern politik har skabt. Det er ikke noget, der kan tilskrives Tyrkiet. Jeg tror ikke, der følger noget fra det, og Danmark er Tyrkiets ven.

Han kommer dog ikke nærmere ind pĂĄ, hvor det endelige ansvar for løsladelsen af den mordforsøgsmistænkte mand sĂĄ ligger.

Den udmelding giver EU-ordfører for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, ikke meget for.

- Jeg synes, det er fuldstændig absurd og en desperat anklage, den tyrkiske minister kommer med. I Enhedslisten har vi intet imod Tyrkiet, men vi har noget imod en udemokratisk regering, som holder Danmark for nar og holder en hånd over IS, siger Nikolaj Villumsen til TV 2 News.

Han bakkes op af udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Espersen. 

- Jeg er så målløs over det. Det vender pludselig fra tyrkisk side. Fra at de var meget flove over at lade en morder-kandidat gå fri sammen med en hel masse andre fanger, givetvis i en fangeudveksling, til nu at sige, at Danmark er mærkelig, fordi man protesterer over det, siger han.

Den formodede gerningsmand blev anholdt i april i ĂĄr og fængslet i Tyrkiet, fordi Danmark havde efterlyst ham internationalt. Derefter bad Danmark officielt om at fĂĄ udleveret manden. Men pludselig var han løsladt og forsvundet. 

Den mistænke gerningsmands forsvinden falder sammen med det, der menes at være en gidselhandel med terrororganisation IS i Syrien, som havde taget en række tyrkiske diplomater til fange under stormen pĂĄ byen Mosul.

- Det er ikke første gang, at den tyrkiske regering hælder vand ud af ørerne i denne sag. De har pĂĄstĂĄet, at der lĂĄ en domsafgørelse, som begrundede løsladelsen. De har bare ikke villet fremvise den afgørelse. SĂĄ man kan frygte, at de har noget at skjule, og at han har været en del af en fangeudveksling med IS, siger Nikolaj Villumsen. 

Den tyrkiske minister for EU-anliggende, Volkan Bozkir, kritiserer samtidig Danmark for at have taget sagen op i EU. 

Hele sagen burde derfor nu få konsekvenser for Tyrkiet, mener Søren Espersen.

- Jeg synes, det bør være nu, at Danmark får EU til også at gå ind i den her sag og en gang for alle gør Tyrkiet klart, at de aldrig får et medlemskab. De skal selvfølgelig ikke være en del af det europæiske fællesskab. Det skal nu være slut, siger han.

Imens mener Nikolaj Villumsen, at konsekvenserne skal være, at man trækker de danske militære bidrag i Tyrkiet tilbage.

- Det er desperat at komme med denne anklage. Så det giver ikke mening at støtte et land, der holder Danmark for nar, siger han.

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har tidligere forklaret, at regeringen ikke tog tungere diplomatisk skyts i brug for ikke at belaste forholdet til Tyrkiet, som Danmark ifølge hans forklaring er afhængig af at have et godt samarbejde med.