Politik

Få overblikket: Rohde bekræfter rolle i formandsopgør

Venstres EU-Parlamentariker Jens Rohde bekræfter nu, at han efter det – for Venstre katastrofale – EU-Parlamentsvalg den 25. maj arbejdede for, at Venstres næstformand Kristian Jensen skulle overtage posten som formand i Venstre i stedet for Lars Løkke Rasmussen. Det skriver Berlingske.

Historien er beskrevet i en ny bog om Lars Løkke Rasmussen ”LLR,” der er skrevet af to journalister fra BT - Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog - og som udkommer på mandag. Jens Rohde siger blandt andet.

- Tingene går jo sin gang, og det er så godt beskrevet efterhånden, at ingen behøver at være i tvivl om. Det får ikke nogen betydning for valgkampen, der er ikke noget nyt, alle ved jo, hvad der foregik dengang. Nogen støttede Kristian Jensen og andre Lars Løkke Rasmussen, og vi gjorde det alle fordi vi troede at det var det bedste for partiet, siger Jens Rohde lørdag til Berlingske.

Lars Løkke Rasmussens formandskab for Venstre hang i en meget tynd tråd ved et møde i Venstres hovedbestyrelse den 3. juni efter artikler i Ekstra Bladet om, at partiet Venstre havde betalt over 150.000 kroner for tøj til formanden.

Her kan du læse alt om, hvad der førte til opgøret i Venstre: 

13. maj: Ekstra Bladet skriver, at Løkke fra december 2010 til september 2011 har fået betalt tøj og sko af Venstre til en værdi af 152.000 kroner. Tøjsagen kommer oven i Løkkes to tidligere bilagssager og vækker vrede i dele af Venstres bagland, og medlemmer af partiets hovedbestyrelse kræver en redegørelse.

16. maj:

Venstre oplyser i et medlemsbrev, at man har betalt en rejse til Mallorca for Løkkes kone og yngste søn oven på valgkampen i 2011. Mangeårigt folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech kritiserer i skarpe vendinger partiformandens forhold til penge.

17. maj:

Det kommer frem, at Venstres partikasse har betalt for ekstra rengøring på ikke-ryger-hotelværelser, hvor Løkke har røget.

20. maj:

På et fremskyndet møde udtrykker Venstres forretningsudvalg fuld tillid til Løkke, efter at formanden har forklaret sig i sagen om købet af tøj og flybilletter. Trods tillidserklæringen ulmer uroen fortsat i baglandet.

25. maj:

Venstre får en vælgerlussing i forbindelse med valget til EU-Parlamentet. Partiet får blot 16,7 procent af stemmerne og mister et mandat. I sin tale på valgaftenen tager Løkke det fulde ansvar for det skuffende resultat og fortæller, at han vil fremrykke Venstres hovedbestyrelsesmøde.

30. maj:

Jens Rohde, medlem af EU-Parlamentet for Venstre, kræver Løkkes afgang som formand og får opbakning fra Venstre i Viborg. Kommuneforeninger i flere byer følger efter og vil have Løkke vippet af pinden.

1. juni:

Venstre styrtdykker i en meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. 21,2 procent af vælgerne støtter partiet. Det er den næstlaveste Venstre-måling i de 12 år, Voxmeter har lavet meningsmålinger for Ritzau.

2. juni:

Preben Bang Henriksen trækker som det første folketingsmedlem offentligt støtten til Løkke. Inden for få timer gør flere folketingsmedlemmer - blandt andet Birthe Rønn Hornbech og Kristian Pihl Lorentzen - det samme.

3.-4. juni:

Venstres magtfulde hovedbestyrelse bakker på et møde op om Lars Løkke Rasmussen.Det sker trods forlydender om, at han ville trække sig som formand, men efter et møde mellem bl.a. næstformand Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen vælger også Kristian Jensen at bakke op om Lars Løkke Rasmussen som formand. Det kan du læse mere om her - og her kan du se eller gense pressemødet efter afgørelsen i Venstres hovedbestyrelse.