LA: Nødvendigt at danskerne arbejder 24 procent mere

Når en ny rapport foreslår, at danskerne skal arbejde 24 procent mere, at den offentlige sektor skal slankes gevaldigt, og at skatten skal sænkes markant for at klare sig i den globale konkurrence, rammer den fuldstændig plet.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen, der har kigget nærmere på de anbefalinger, som konsulenthuset Boston Consulting Group kommer med i torsdagens udgave af Berlingske.

- Jeg er selvfølgelig meget enig med deres anbefalinger, for de er næsten identisk med vores politik, siger Joachim B. Olsen til tv2.dk og uddyber:

- Vi skal arbejde længere, og det skal vi gøre ved at lave skattereformer, der gør, at folk selv har lyst til at arbejde mere, men selvfølgelig også ved at lave arbejdsmarkedsreformer. Og så skal vi øge produktiviteten ved at sænke selskabsskatten, siger han.

At danskerne skal arbejde 24 procent mere i løbet af deres arbejdsliv lyder umiddelbart af meget, er det virkelig nødvendigt?

- Ja, det er jo et politisk valg. Vil man have, at Danmark kommer op blandt de ti rigeste lande i verden, som vi var en gang, eller synes man, det er ligegyldigt, hvad det betyder i forhold til vores muligheder for at få adgang til den nyeste teknologi og have en lige så høj levestandard som folk i andre lande. Det kræver jo, at vi er rige, siger Joachim B. Olsen.

Eksisterende reformer ikke nok

Han mener, at det bĂĄde handler om at fĂĄ dem, der allerede er pĂĄ arbejdsmarkedet til at arbejde mere, men ogsĂĄ at fĂĄ dem uden for arbejdsmarkedet i arbejde.

Til de formål er der de seneste år lavet såvel reformer af dagpenge- og kontanthjælpssystemet samt indført en gradvis hævelse af pensionsalderen. Det er dog ikke nok, mener Joachim B. Olsen.

- De reformer man har lavet, har jo haft det fokus, at der skulle være balance på de offentlige finanser. Og det har man sådan set på langt sigt nu. Men det er jo kun en del af det. Vi har stadig udsigt til lav økonomisk vækst – sjette lavest af alle OECD-lande, siger han.

Til Berlingske udtaler Lars Fæste, som er nordisk chef for Boston Consulting Group, at ”hvis vi ser Danmark som en virksomhed, er der behov for en turnaround”. Men selvom Joachim B. Olsen langt hen af vejen er enig, bryder han sig ikke om, at Danmark sammenlignes med en virksomhed.

- Jeg kan ikke lige det der udtryk. Det bryder jeg mig ikke om. Men man kan jo bare heller ikke løbe fra den virkelighed, at det er nogle af de samme parametre, der gør sig gældende. Virksomheder konkurrerer med hinanden, og dem som er mest effektive og dygtigst, det er dem, der vinder, siger han.

SF afviser: Vi har allerede lavet reformer

Hos SF mener finansordfører Jonas Dahl ikke, at danskerne skal arbejde længere.

- Der er jo allerede lavet en reform, så man gradvist får en senere tilbagetrækningsalder. Så jeg tror man skal passe på med at sige, at nu skal vi alle sammen arbejde 24 procent mere, siger Jonas Dahl til tv2.dk.

Derudover er han uenig med både Joachim B. Olsen og Boston Consulting Group i, at der er behov for store ændringer af det danske velfærdssamfund for at klare sig i den globale konkurrence. Ifølge ham, har vores nuværende model sikret, at vi er sluppet nådigt gennem krisen.

- Når man ser på den økonomiske krise, vi lige har været igennem, så synes jeg, at erfaringerne må være, at de steder, hvor man har velfærdssamfund, der har man klaret sig bedre end i de lande, hvor man bare har haft fokus på kun at sænke skatten, siger Jonas Dahl og henviser blandt andet til, at et højt skattetryk skaber god sammenhængskraft i samfundet.

SF’s finansordfører er dog klar til at se på, hvad der kan gøres for at øge danskernes motivation for at arbejde mere.

- Jeg vil da gerne se på, hvad vi kan gøre for at give bedre incitamenter. Og det synes jeg også, vi har gjort, når vi har lettet skatten i bunden. Det synes jeg da er et af de steder, hvor man kan diskutere, om man skal gøre det attraktivt.

- Men det handler også om at få skabt arbejdspladser, og løsningen er ikke kun at sænke skatterne over en bred kam, som de borgerlige konstant foreslår. Udfordringen er også at få øget den danske produktivitet. Og der har vi jo set centrumvenstre-regeringen har lykkedes med at hæve produktiviteten ganske betragteligt, siger Jonas Dahl.