Politik

OVERBLIK: Her er alle de røde aftaler

Det er gået stærkt de seneste dage. Gang på gang er regeringens ministre og repræsentanter fra Enhedslisten og SF trådt ud af forhandlingslokalet og præsenteret endnu en aftale.

Aftalerne er alle såkaldte delaftaler, der baner vej for at de tre partier kan lande en samlet finanslov for 2015. Dén aftale er ikke lavet endnu – men ifølge TV 2s kilder forventer parterne at kunne lande en samlet finanslovsaftale allerede i slutningen af denne uge.

Her kan du få et overblik over de delaftaler, der er landet de seneste dage:

AFTALE OM UDVIKLINGSBISTAND:

Regeringen, SF og Enhedslisten blev mandag enige om besparelser på udviklingsbistanden. Oprindeligt lagde regeringen op til, at i alt 2,5 milliarder kroner skulle tages fra udviklingsbistanden, for at finansiere de øgede udgifter som følge af de mange asylansøgere, som kommer til Danmark i øjeblikket.

Den endelige aftale endte med at betyde, at der blev fjernet én milliard af de planlagte besparelser, og at yderligere 500 millioner kroners besparelser blev udskudt. Du kan læse mere om aftalen her.

AFTALE OM SUNDHEDSPLAN:

Regeringen, SF og Enhedslisten nåede tirsdag til enighed om en sundhedspakke, der betyder øgede investeringer i det danske sundhedsvæsen. Med den nye aftale bliver området tilført 600 millioner kroner i år 2015, og i alt 6,5 milliarder kroner fordelt over en årrække. Af dem skal godt en milliard kroner eksempelvis bruges på at forbedre kræftbehandlingen. Du kan læse mere om aftalen her.

AFTALE OM VELFÆRDSPAKKE:

Regeringen, SF og Enhedslisten blev onsdag enige om en aftale, der giver kommunerne ekstra penge til blandt andet at håndtere det stigende antal flygtninge, der er kommet til Danmark.

Derudover er der penge til en ”klippekortsmodel” til pensionister, samt penge til flere pædagoger i landets daginstitutioner. Du kan læse mere om aftalen her.

AFTALE OM MILJØ:

Regeringen, SF og Enhedslisten blev onsdag enige om en delaftale til over en milliard kroner, der øremærkes til grøn omstilling, mere natur, økologi og klimatiltag over de kommende år.

Aftalen indeholder også elementer som pilotprojekter med store varmepumper og geotermisk varme. Du kan læse mere om aftalen her.

AFTALE OM SOCIAL DUMPING:

Regeringen, SF og Enhedslisten indgik onsdag en aftale om at styrke kampen mod social dumping, så der sættes hårdere ind mod virksomheder, der lader udlændinge arbejde under elendige vilkår og bryder danske regler for skat, moms eller sikkerhed.

Partierne afsætter 120 millioner kroner over de næste fire år til, at Skat, Arbejdstilsynet og politiet kan lave flere fælles aktioner mod social dumping. Du kan læse mere om aftalen her.

AFTALE OM BOLIGER: Regeringen, SF og Enhedslisten blev onsdag enige om en delaftale om, at der skal bygges flere boliger, som er til at betale for folk med en beskeden indkomst. Ifølge Politikens oplysninger får kommunerne ret til at øremærke op til 25 procent af de kommende nyudlagte byggegrunde til byggeri af almene boliger.

Desuden åbnes der for, at kommunerne kan give de almennyttige boligselskaber 50-årige rentefrie lån for i alt 500 millioner kroner til at opkøbe byggegrunde i landets største byer. Du kan læse mere om aftalen her.

AFTALE OM LEDIGE

Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om ændringer i kontanthjælpen, hvor man vil fjerne den gensidige forsørgerpligt for samlevere.

Der er ikke en ændring på vej i selve dagpengesystemet, her afventer regeringen sin dagpengekommission. SF og Enhedslisten har heller ikke haft held til at ændre optjeningsperioden eller længden på retten til dagpenge, men man har fået lavet en ny kontantydelse i kontanthjælpen. Du kan læse mere om aftalen her.

Samtidig vil flere tusinde unge under 30 år på kontanthjælp og uddannelseshjælp får hævet deres rådighedsbeløb. Du kan læse mere om aftalen her.

Den samlede aftale fremlægges torsdag klokken 12 i Finansministeriet.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter