Politik

Finanslov: Enighed om lempelser for ledige og ny kontantydelse

Regeringen, SF og Enhedslisten er blevet enige om at afskaffe den gensidige forsørgerpligt i kontanthjælpssystemet, samtidig indfører man en ny kontantydelse.

Dermed ser det ud til, at parterne har fundet frem til et gennembrud på det allersværeste område – nemlig dagpengespørgsmålet.

Mens regeringen har afvist at forlænge arbejdsmarkedsydelsen, er de nu parat til at droppe kravet om gensidig forsørgerpligt i kontanthjælpssystemet.

Et endeligt opgør med samlevendes pligt til at forsørge hinanden, hvis den ene partner mister retten til dagpenge, har længe været et hovedkrav fra SF og Enhedslisten.

Reglen blev vedtaget i 2013 som en del af kontanthjælpsreformen, og er siden blevet skarpt kritiseret af de to støttepartier. Det skønnes, at 12.000 samlevende par, hvor den ene er på kontanthjælp, skal forsørge hinanden.

Samtidig er regeringen, SF og Enhedslisten blevet enige om en ny, midlertidig kontantydelse, der skal sikre forsørgelse til dem, der over de kommende år opbruger retten til dagpenge eller den særlige arbejdsmarkedsydelse.

I alt afsættes der næsten en milliard kroner over tre år til initiativet, startende med 610 millioner kroner til næste år. Med kontantydelsen vil personer, der opbruger retten til dagpenge i 2015 være sikret forsørgelse i op til tre år. Herefter udfases kontantydelsen gradvist.

Personer, der opbruger retten til dagpenge i første halvdel af 2017, er således de sidste med mulighed for kontantydelsen.

Der er en ydelse, der ligger på niveau med den særlige arbejdsmarkedsydelse, der ligeledes var et midlertidigt tiltag, der skulle opbløde den dagpengereform. Den blev aftalt mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti og med de Radikales stemmer.

Der er også udsigt til lempelser rettet mod ledige unge under 30 år. Læs mere om dem her.

Med regeringens indrømmelse er vejen banet for en endelig finanslov mellem regeringen, SF og Enhedslisten. Den præsenteres i Finansministeriet torsdag klokken 12.