Politik

Johanne Schmidt kræver opgør med tilsvining af kvinder

”Skam dig snottøs.” ”Glæder du dig til de kræver, at du skal have kønsdelene skåret af?” ”Må du dø af brystkræft og fissekræft.” ”Bid i puden skat, jeg kommer tørt ind.”

Grove kommentarer og sexistiske tilsvininger har i mange år været hverdag for Johane Schmidt Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten.

Men nu har hun fået nok. I et indlæg på sin Facebook-profil kræver hun nu et opgør med grove tilsvininger mod kvinder, der deltager i den offentlige debat.

- Min strategi har altid været at ignorere det, men jeg synes, at det er på tide at sige fra og råbe op. Jeg er langt fra den eneste, der er udsat for det her. Tværtimod er det mit indtryk, at alle politikere og personer som blander sig i den offentlige debat er udsat for trusler, og jeg synes ikke, at vi skal lade det blive hverdag, siger Johanne Schmidt Nielsen til tv2.dk.

Læste om egen voldtægt

Selvom den snart garvede politiker er blevet vandt til at blive svinet til, så husker hun stadig tydeligt, hvordan hun første gang blev rigtig bange efter en grov besked.

- Første gang jeg læste, hvordan en voldtægt af mig selv ville foregår, der var jeg 18-19 år, og der blev jeg rigtig, rigtig bange. Nu har jeg vænnet mig til at få grove beskeder, og jeg registrerer det knap nok. Det ryger bare videre til politiet eller i skraldespanden, hvis det bare er almindelig tilsvining. Men jeg er faktisk bekymret for, om der er mennesker der holder sig uden for den offentlige debat, fordi de enten bliver skræmte, eller fordi de simpelthen ikke orker at blive svinet til, hvis de tillader sig at have en holdning, siger Johanne Schmidt Nielsen.

Hun mener nu, at det er på tide at sige fra, så sexistiske tilsvininger ikke bliver hverdag.

Det er ikke okay

- Noget af det vi kan gøre, det er, at reagere når vi støder på det for eksempel på nettet. Frem for at bare tænke, at det er helt normalt, så skrive at det ikke er okay. Det er okay at være uenig, men man skal ikke svine andre mennesker til, siger Johanne Schmidt Nielsen til tv2.dk.

Hun mener dog ikke, at der skal sættes politisk ind overfor problemet, men hun mener, at alle har et ansvar for at sikre en debat uden personlige sexistiske angreb.

- Jeg tror ikke, at vi kan komme det her til livs, men hvis vi bare lader det foregår, så tror jeg, at problemet vokser. Jeg tror også, at der er nogen, som får sendt nogle virkelig grove tilsvininger afsted, som ikke tænker over det, og som næppe ville gøre det, hvis de stod ansigt til ansigt med den person, som de sviner til, afslutter hun.

Johanne Schmidt Nielsen er som sagt ikke den eneste, der oplever at blive svinet til på Facebook. For nylig fik en mand en bøde på 1500 kroner for bl.a. at have kaldt den socialdemokratiske Justitsminister Mette Frederiksen for en "skodsæk" på Facebook - her blev angrebet politi-anmeldt, fordi der også var tale om trusler mod Mette Frederiksens familie.