Ordførere har mistet tilliden til Justitsministeriet

Tilliden til ministeriet er bristet efter flere konkrete episoder, mener retsordførere på Christiansborg.

Justitsministeriet tilbageholder oplysninger, udsender forkerte asyltal og modarbejder Folketingets Retsudvalg.

Med afsæt i en række konkrete eksempler lyder det fra flere retsordførere, at tilliden til Justitsministeriet for alvor er bristet, skriver Jyllands-Posten.

Især nager den såkaldte Christiania-sag stadig. Den kostede sidste år Morten Bødskov (S) posten som justitsminister, mens de involverede topembedsmænd blev frikendt for ansvar i sagen om det omstridte aflyste besøg på Christiania.

Det skete med henvisning til det nye juridiske begreb "nødløgn".

- Den løgn ligger som en tyk tåge hen over hele forholdet mellem Justitsministeriet og retsudvalget. Og i det hele taget forvrides, fordrejes og ruttes der ikke med sandheden i Justitsministeriet, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til Jyllands-Posten.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, mener, at kernen af problemet er en manglende respekt for de folkevalgte politikere, og han har ikke længere den store tillid til ministeriet.

- Der er et farligt kulturproblem i ministeriet, siger han til avisen.

Flere ordførere, heriblandt SF's retsordfører, Karina Lorentzen, oplever, at de generelt har svært ved at få svar på folketingsspørgsmål fra ministeriet.

Ifølge Jyllands-Posten tager justitsminister Mette Frederiksen (S) samarbejdsproblemerne meget alvorligt, og hun har allerede haft et møde med partierne for at forsøge på at genoprette tilliden til Justitsministeriet.